Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tvrz Bernartice

Stráž

Historie tvrziChátrající tvrz Bernartice, přestavěná později na zámek, stojí v areálu hospodářského dvora na severním okraji stejnojmenné obce, ležící přibližně 10 km jihovýchodně od Boru u Tachova. Objekt je veřejnosti nepřístupný.Poprvé je tvrz v písemných pramenech zmíněna roku 1413, kdy byla sepsána pozůstalost po zemřelém Janovi z Bernartic. Až do roku 1544 tvrz vlastnili Purkartové z Hořešo…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Stráž
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Tachov
Obec
Stráž
Telefon

Historie tvrzi

Chátrající tvrz Bernartice, přestavěná později na zámek, stojí v areálu hospodářského dvora na severním okraji stejnojmenné obce, ležící přibližně 10 km jihovýchodně od Boru u Tachova. Objekt je veřejnosti nepřístupný.

Poprvé je tvrz v písemných pramenech zmíněna roku 1413, kdy byla sepsána pozůstalost po zemřelém Janovi z Bernartic. Až do roku 1544 tvrz vlastnili Purkartové z Hořešovic, poté Merklíští z Merklína. V roce 1626, po úmrtí Purkarta z Merklína, tehdy již pustou tvrz získali Kocové z Dobrše. Z té doby se nám dochoval obraz, původně umístěný v bernartickém kostele, který nám podává svědectví o podobě tvrze. Dnes je tento obraz uložen na zámku v Horšovském Týně. Za Koců z Dobrše byla tvrz renesančně přestavěna. V roce 1732 renesanční zámek získali Löwensteinové a spolu s celým statkem ji připojili k svému borskému panství. Od té doby byl zámek využíván jako obydlí správce dvora a sýpky. Dnes je v soukromém držení.

Podoba tvrzi

Původní tvrz tvořil palác a hradbou vymezený dvorek při jedné z jeho delších stěn. Při renesančních úpravách byl celý dvorek obestavěn palácovými křídly a vznikl tak čtyřkřídlý objekt s vnitřním nádvořím. Jižní a severní nároží byla dozdobena polygonálními věžičkami a celý objet obklopoval vyzděný příkop. Vše kromě věžiček a příkopu je zde stále k vidění.

Tipy na výlet

Nedaleko odsud můžete vystoupit na Racovský vrch nebo si projít přírodní park Sedmihoří. V Bělé nad Radbuzou se nachází krásný barokní most nebo základy zaniklého kostela sv. Jana Křtitele.

Ubytovat se můžete v Horšovském Týně.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete