Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tvrz Hostišovice

Bělčice

Renesanční tvrz přestavěná na sýpku se nachází v malé stejnojmenné obci 8 km severně od Blatné. Z Blatné vede do obce i k nepřístupnému objektu turistické značení.Přesnou dobu založení neznáme, z části i z toho důvodu, že po celé 15. století o tvrzi nemáme žádných písemných zpráv. Víme jen, že roku 1418 ves držel Jindřich z Lažan. První zmínka o tvrzi pochází až z roku 1524, kdy ji Eliška a Barbo…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Bělčice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Strakonice
Obec
Bělčice
Telefon

Renesanční tvrz přestavěná na sýpku se nachází v malé stejnojmenné obci 8 km severně od Blatné. Z Blatné vede do obce i k nepřístupnému objektu turistické značení.

Přesnou dobu založení neznáme, z části i z toho důvodu, že po celé 15. století o tvrzi nemáme žádných písemných zpráv. Víme jen, že roku 1418 ves držel Jindřich z Lažan. První zmínka o tvrzi pochází až z roku 1524, kdy ji Eliška a Barbora Hostišovské z Jelenova prodaly Jindřichovi Kroupskému z Břízy. Konec samostatnosti panství nastal roku 1646, kdy jej od Běšínských z Běšin koupil Adam Hynek Tluksa z Vrabí a připojil k Drahenicům. Tvrz byla nadále využívána jako sýpka a roku 1771 přestavěna do dnešní podoby.

Tvrz je nyní dvoupatrová budova, částečně podsklepená, se sýpkovými okénky a malým polosuterénním přístavkem na severní straně. Pod odprýskávající barokní omítkou se objevují sgrafitová psaníčka.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete