Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tvrz Janovice nad Úhlavou

Janovice nad Úhlavou

Zaniklý vodní hrad s dochovaným předhradím stával nedaleko raně gotického kostela sv. Jana Křtitele v městečku Janovice nad Úhlavou. Dnes se v jeho areálu rozprostírá volně přístupný hřbitov.Ves Janovice již koncem 13. století patřila Janovským z Janovic. Předpokládá se, že již v té době sídlili na hradě, který se v písemných pramenech poprvé objevuje až roku 1327. V tom roce jej Jan Lucemburský …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Janovice nad Úhlavou
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Klatovy
Obec
Janovice nad Úhlavou
Telefon

Zaniklý vodní hrad s dochovaným předhradím stával nedaleko raně gotického kostela sv. Jana Křtitele v městečku Janovice nad Úhlavou. Dnes se v jeho areálu rozprostírá volně přístupný hřbitov.

Ves Janovice již koncem 13. století patřila Janovským z Janovic. Předpokládá se, že již v té době sídlili na hradě, který se v písemných pramenech poprvé objevuje až roku 1327. V tom roce jej Jan Lucemburský prodal Petrovi z Rožmberka. Nedlouho poté však již byl opět v držení Janovských z Janovic, kteří jej s krátkou přestávkou drželi až do roku 1674. V roce 1520 byl hrad dobyt a pobořen, to zde totiž seděl loupeživý rytíř Petr Sud z Řenče. V roce 1524 jej opět drží Janovští. Když roku 1674 Janovice koupil pražský arcibiskup Matyáš Ferdinand Sobek z Bilenberka, jádro již bylo zpustlé a obývánívhodné byly pouze budovy v předhradí. Nedlouho poté, roku 1683, kupuje Janovice Vilém Albrecht Kolovrat-Krakovský a připojuje je k dešenickému panství. Budovy předhradí byly nadále využívány hospodářsky. Na počátku 19. století areál hradního jádra zakoupila obec a nechala zde zřídit hřbitov.

Janovický hrad byl postaven v rovinaté krajině a proto byl koncipován jako vodní. Zčásti bylo využito přírodního toku a další partie hradu byly chráněny dodnes patrnými hlubokými a zavodněnými příkopy. Čtverhranné jádro je dnes díky úpravám na hřbitov špatně čitelné. Podle popisu z roku 1539 víme, že se zde nacházela věž, palác a další objekty. Dnes se zde z hradního jádra nachází pouze zlomek obvodové hradby v severozápadním nároží. Budovy v přehradí jsou dnes převážně renesančního původu a gotickými prvky.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete