Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tvrz Lásenice

Lásenice

Zaniklá tvrz Lásenice stávala při severozápadním okraji stejnojmenné vsi na pravém břehu Nežárky, asi 250 metrů od rybníka Lásenička. Tvrziště je volně přístupné.Krátká historie tvrziVesnice, původním jménem Vlásenice, vznikla patrně již ve 13. století. Na tvrzišti proběhly celkem dva archeologické průzkumy (v letech 1912 a 1990–1992), které stanovily dobu stavby tvrze na 14. století. V…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Lásenice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Jindřichův Hradec
Obec
Lásenice
Telefon

Zaniklá tvrz Lásenice stávala při severozápadním okraji stejnojmenné vsi na pravém břehu Nežárky, asi 250 metrů od rybníka Lásenička. Tvrziště je volně přístupné.

Krátká historie tvrzi

Vesnice, původním jménem Vlásenice, vznikla patrně již ve 13. století. Na tvrzišti proběhly celkem dva archeologické průzkumy (v letech 1912 a 1990–1992), které stanovily dobu stavby tvrze na 14. století. V druhé polovině 14. století ves se vsí držel purkrabí na Hluboké Mikuláš Růt z Dírného. Od počátku 15. století byla v rukách pánů z Hradce. Pravděpodobně za husitských válek byla tvrz a ves dobyta a vypálena, jak dokládají archeologické nálezy, a již nebyla obnovena.

Neznámá podoba tvrzi

Archeologický průzkum na tvrzišti odhalil pouze základy menší věžovité stavby a zbytky obvodové hradby. Podoba tvrze je nám tudíž nadále neznámá. Na severní straně pravděpodobně býval příkop, dnes již zaniklý.

Tipy na výlet

Nedaleko odsud najdete zámek Stráž nad Nežárkou. Ve Stráži nad Nežárkou najdete také židovský hřbitov. Na výlet se můžete vydat i na lovecký zámek Jemčina nebo do Jindřichova Hradce, kde najdete nejen goticko-renesanční zámek.

Ubytování si jistě vyberete v Jindřichově Hradci.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete