Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tvrz Malešov

Malešov

Zachovalá tvrz s částí opevnění se nachází na západním okraji stejnojmenné obce přibližně 5 km jihozápadně od Kutné Hory. Z bývalého okresního města k ní vede turistické značení. Objekt je veřejnosti nepřístupný.Poprvé se malešovská tvrz v písemných pramenech objevuje roku 1359. Purkart z Maidburka ji tehdy prodal sedleckému klášteru. Později se majitelem stala bohatá kutnohorská rodina Ruthardů,…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Malešov
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kutná Hora
Obec
Malešov
Telefon

Zachovalá tvrz s částí opevnění se nachází na západním okraji stejnojmenné obce přibližně 5 km jihozápadně od Kutné Hory. Z bývalého okresního města k ní vede turistické značení. Objekt je veřejnosti nepřístupný.

Poprvé se malešovská tvrz v písemných pramenech objevuje roku 1359. Purkart z Maidburka ji tehdy prodal sedleckému klášteru. Později se majitelem stala bohatá kutnohorská rodina Ruthardů, kteří se od roku 1403 po ní i psali. Dalším majitelem byl Martin z Těchlovic. Roku 1421 byla tvrz pět dnů ostřelována prakem, poté se osazenstvo husitům vzdalo. Roku 1472 byla tvrz obležena podruhé, tentokrát královským vojskem Vladislava Jagellonského, které dobývalo zpět opevněné body obsazené uherskými posádkami. Malešovský majitel Jiří z Hustířan se vzdal bez boje a majetek mu byl ponechán. V 18. století byla tvrz přestavěna na sýpku a získala tak dnešní podobu. Na přelomu 18. a 19. století byl v severní části areálu hospodářského dvora postaven zámek.

Hlavní obytnou i obrannou budovou tvrze byla, na české poměry velmi prostorná, pětipodlažní věž. Kolem věže je částečně dochováno vnější opevnění – hradba s válcovou věží a parkánová hradba s dvojitým opěrákem. Druhá válcová věž z opevnění se zřítila okolo roku 1850.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

600. výročí Bitvy u Malešova: Oslav…

07.06.2024 - 08.06.2024
Malešov

Přibližně před 600 lety, v důležité chvíli českých dějin, se odehrála bitva u Malešova, která do značné míry formovala…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete