Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tvrz Melechov (Nelechov)

Kouty

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kouty
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Havlíčkův Brod
Obec
Kouty
Telefon

Zříceniny tvrze Nelechov, někdy nesprávně nazývané Melechov, se nacházejí přibližně 4 km jihovýchodně od Ledče nad Sázavou na stejnojmenném vrchu. Z města k ní vede turistická značka a areál tvrze je volně přístupný.

Historie tvrzi

Nelechovská tvrz byla založena patrně počátkem 15. století, kdy na ní podle písemných pramenů sídlili bratři Albert a Ratimír z Nelechova. Po Albertovi ji pak zdědil jeho syn Petr Skála z Nelechova. Roku 1437 Petr umírá a jeho majetku se ujímá jakožto odúmrti císař Zikmund. Po delším majetkovém sporu Nelechov obdržel Matěj z Tisu, později se majitelé často střídali, až ji získal Václav Sokol z Leskovce. Rok 1540 byl pro nelechovskou tvrz osudným. Toho roku ji totiž i s příslušenstvím koupil Jan starší Trčka z Lípy a připojil ji k panství Lipnice. Od té doby počala tvrz chátrat.

Podoba tvrzi

Věžovitá stavba tvrze měla čtyři patra. Přízemí, 1. a 2. patro byly osvětleny pouze střílnovými okénky a sloužily jako skladiště. Zbývající dvě patra sloužila jako obytná, ve třetím byl prevet. Na severovýchodě se k tvrzi připojoval malý dvorek. Obranyschopnost tvrze posiloval vodní příkop, napájený ze severní strany rybníkem. František Alexandr Heber na kresbě z doby kolem roku 1840 zachytil ještě výrazné pozůstatky tvrze, zříceno bylo pouze severozápadní nároží. Dnes jsou zde k vidění pouze střepy jižní a části východní stěny tvrze.

Tipy na výlet

Nedaleko odsud najdete zeměměřičskou věž Melechov. Vydat se můžete za krásami novorenesančního zámku Světlá nad Sázavou, navštívit městské muzeum v Ledči nad Sázavou, vystoupit na rozhlednu Bohdanka, projít si zříceninu hradu Chřenovice.

Ubytovat se můžete ve Světlé nad Sázavou.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hudební festival: Hrošení na Řece 2…

19.07.2024 - 20.07.2024
pláž rybníku ŘEKA v…

Hudební festivaly HROŠENÍ NA ŘECE mají vždy něco navíc - nyní vystoupení IRSKÝCH TANEČNIC! Samozřejmě nesmí chybět…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete