Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tylův dům - České muzeum stříbra - Kutná hora

Kutná Hora

Tylův rodný dům nesl původní název "Dům u zlatého hřebene" a stával v bývalé Čáslavské, dnešní Tylově ulici. Ve své nynější podobě vznikal na gotických základech po velkém požáru města v roce 1823, kdy lehla popelem velká část této městské čtvrti. Na průčelní fasádě domu je od roku 1862 instalován medailonový reliéf Tylova poprsí s opisem, připomínajícím, že se zde 4. února 1808 narodil…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
507, Kutná Hora
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kutná Hora
Obec
Kutná Hora

Fotogalerie k článku

Tylův rodný dům nesl původní název "Dům u zlatého hřebene" a stával v bývalé Čáslavské, dnešní Tylově ulici. Ve své nynější podobě vznikal na gotických základech po velkém požáru města v roce 1823, kdy lehla popelem velká část této městské čtvrti. Na průčelní fasádě domu je od roku 1862 instalován medailonový reliéf Tylova poprsí s opisem, připomínajícím, že se zde 4. února 1808 narodil J. K. Tyl, spisovatel, dramatik a tvůrce textu české národní hymny "Kde domov můj".

Novinkou je expozice, která přibližuje návštěvníkům nejdůležitější a nejzajímavější objevy speleologického průzkumu na území města Kutné Hory v posledních dvou desetiletích. Působivé fotografie, ukázky mapové dokumentace, archeologické nálezy i geologické vzorky originálním způsobem začlenil do jednotného rámce výtvarník Miroslav Žálek. Texty autorky scénáře RNDr. Jany Králové, muzejní geoložky a amatérské speleoložky, i přes svou stručnost podávají všechny základní informace o jednotlivých lokalitách.

Expozice seznamuje návštěvníky s místy, která jsou široké veřejnosti nepřístupná. Díky usilovné objevitelské a dokumentační práci členů České speleologické společnosti může však každý nahlédnout do tajemného podzemí bývalých Rudných dolů Kaňk, velkých propadlin na Turkaňském pásmu, důlních děl v údolí Bylanky nebo muzejního dolu na Oselském pásmu.

Stálá expozice

  • Život a dílo J. K. Tyla.

Tylův dům spravuje České muzeum stříbra

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete