Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vítkovické vysoké pece - Dolní oblast Vítkovice

Ostrava

Vítkovické železárny je rozsáhlý areál bývalého obrovského strojírenského podniku, který od počátku 21. století prochází postupnou přeměnou na moderní společenský park se zachovanými některými stavbami původních železáren. Součástí železáren je i bývalý důl Hlubina, jenž byl zdrojem vysoce jakostního koksovatelného uhlí.Vznik železáren souvisel s výstavbou železniční dráhy spojující tehdejší hlav…

Adresa a kontaktní informace

Vítkovické železárny je rozsáhlý areál bývalého obrovského strojírenského podniku, který od počátku 21. století prochází postupnou přeměnou na moderní společenský park se zachovanými některými stavbami původních železáren. Součástí železáren je i bývalý důl Hlubina, jenž byl zdrojem vysoce jakostního koksovatelného uhlí.

Vznik železáren souvisel s výstavbou železniční dráhy spojující tehdejší hlavní město monarchie Vídeň se zdejšími nalezišti nerostných surovin a také solnými doly v Polsku. Zakladatelem byl olomoucký arcibiskup Rudolf, po němž také nesla tehdy huť svoje jméno. V roce 1828 založená válcovna a pudlovna byla ještě brzy rozšířena o koksové vysoké pece. Po smrti arcibiskupa Rudolfa, pronajala kapitula huť vídeňskému bankéři J. Geymüllerovi, záhy se však areál dostává do rukou rodiny Rothschildů, jenž huť pak roku 1843 odkupují. Zlatá éra pro železárny nadchází od druhé poloviny 70. let 19. století. Tehdejší ředitel Paul Kupelwieser je nejen zdatným ekonomem, ale také zakládá na tehdejší dobu nevídaný sociální program pro zaměstnance, jenž by se dal přirovnat k pozdějšímu Baťově sociálnímu zaměstnaneckému projektu. Hospodářská krize mezi první a druhou světovou měla sice na železárny také dopad, ale stejně jako bombardování na konci druhé světové války, oboje železárny ustály. Za války byla výroba orientována pro potřeby německého vojska. Po válce zase za komunistického režimu, kdy železárny měly jméno podle prezidenta Klementa Gottwalda, byla orientace převážně na země sovětského bloku. Po změně režimu přišla i změna pro železárny. S novou dobou se rapidně změnila poptávka po surovém železe. A tak 28.9.1998 se konal na huti poslední odpich, pak pece vyhasly a areál se stal národní kulturní památkou.

Představa památkářů byla aby zůstalo vše zachováno tak jak to dělníci opustili, ale to nebylo zcela možné. Posléze vznikl majitelem Janem Světlíkem projekt přestavby na kulturní a technické centrum, realizovaný ve spolupráci s architektem Josefem Pleskotem. Svým rozsahem a zaměřením, jde určitě v této oblasti o ojedinělý a významný projekt. Některé části musely být odstraněny a některé významné stavby byly po citlivých úpravách zachovány. V současné době je zpřístupněna vysoká pec (prohlídka výrobních prostor), bývalý plynojem (multifunkční kulturní centrum Gong), 6 energetická ústředna (zachované secesní industriální zařízení a expozice českého průmyslu), nově pak bude vystavěna expozice Svět techniky. V areálu se také nachází nově vystavěná ubytovna. Dále se pracuje na částečném zpřístupnění bývalého dolu Hlubina a dalších staveb. Vizí je i přímé propojení areálu s městským centrem. Více na uvedených webových stránkách.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Urban Challenge 2024 - Ostrava

27.09.2024 - 28.09.2024
Landek park

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Královský košt Ostrava 2024

01.11.2024 - 01.11.2024
Kulturní centrum Akord…

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete