Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vlastivědné muzeum Nymburk

Nymburk

Vlastivědné muzeum v Nymburce má dlouhou historii, jež se počala již roku 1885, kdy byly schváleny stanovy "spolku muzea královského města Nymburka". V roce 1989 bylo nymburské muzeum převedeno pod správu Polabského muzea se sídlem Poděbradech.Vlastivědné muzeum Nymburk nabízí kromě krátkodobých výstav expozici věnovanou spisovateli Bohumilu Hrabalovi. Další expozice o historii města, j…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Vlastivědné muzeum v Nymburce má dlouhou historii, jež se počala již roku 1885, kdy byly schváleny stanovy "spolku muzea královského města Nymburka". V roce 1989 bylo nymburské muzeum převedeno pod správu Polabského muzea se sídlem Poděbradech.

Vlastivědné muzeum Nymburk nabízí kromě krátkodobých výstav expozici věnovanou spisovateli Bohumilu Hrabalovi. Další expozice o historii města, jeho židovských obyvatel a o vývoji železnice jsou umístěny v bývalé synagoze.

Stálá expozice

  • Nymburk v proměnách věků (historická expozice) - seznámení s dlouhým historickým vývojem nymburské lokality prostřednictvím bohatých archeologických nálezů a mnoha památek hmotné kultury od nejstarších dob až po počátek 20. století. Dominantou výstavní síně je bezpochyby ob­raz úctyhodných rozměrů od Alfonse Muchy (z roku 1935) s husitským námě­tem "Poddání města Nym­burka L.P.1421 Bohu a Pražanům".
  • Z dějin železnice
  • Městská expozice Bohumila Hrabala - Uspořádání expozice návštěvníka zcela vtáhne do soukromí spisovatele. Spatří skutečnou pracovnu spisovatele a mnoho rodinných fotografií. V imitaci české hospody s původním vybavením shlédne krátký videodokument o B.Hrabalovi a na přání dostane i pivo.

Vlastivědné muzeum v Nymburce patří pod správu Polabského muzea v Poděbradech

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Poděbradský triatlon 2024 - Poděbra…

19.05.2024 - 19.05.2024
koupaliště Jezero

Závod pro malé i velké sportovce.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete