Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vodní nádrž Jirkov

Jirkov

Vodní nádrž Jirkov byla vybudována v letech 1960-1965 na řece Bílině v údolí kousek severozápadně od města Jirkova. Jejím účelem je odběr vody pro zásobování pitnou vodou oblast Chomutovska, protipovodňové ochraně a zajištění minimálního průtoku pod hrází.Hráz je sypaná, kamenitá z místního materiálu s vnitřním šikmým jílovitým těsněním. Poprvé zde byla použita na části hráze nová technologie syp…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Jirkov
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Chomutov
Obec
Jirkov
Telefon

Fotogalerie k článku

Vodní nádrž Jirkov byla vybudována v letech 1960-1965 na řece Bílině v údolí kousek severozápadně od města Jirkova. Jejím účelem je odběr vody pro zásobování pitnou vodou oblast Chomutovska, protipovodňové ochraně a zajištění minimálního průtoku pod hrází.

Hráz je sypaná, kamenitá z místního materiálu s vnitřním šikmým jílovitým těsněním. Poprvé zde byla použita na části hráze nová technologie sypání ve vysokých vrstvách s hutněním tlakovou vodou. Časem se objevila deformace hráze v místech kde nebyla použita nová tehnologie. Z tohoto důvodu musela být hráz rekonstruována v letech 1982-1985. V roce 2000 po zjištění, že rekonstrukce byla úspešná byly dokončeny finální úpravy do dnešní podoby. Hráz je dlouhá 190 m a vysoká 55,6 m, objem nádrže činí 2,769 m3 se zatopenou plochou 16,4 ha. Součástí nádrže je malá vodní elektrárna o celkovém výkonu 140 kW.

Kolem nádrže a byla nově zpřístupněna v době sezony přístupová cesta spojující Jirkov a Telšské údolí. Na vrchu nad vodní nádrží se nachází zbytky bývalého hradu Nanštejn. Jinak je nádrž a hráz veřejnosti nepřístupná.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete