Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vodní nádrž Kamenička

Blatno

Na vodním toku Kamenička byla v letech 1900-1904 vybudována první zdejší přehrada na Chomutovsku. Jejím účelem bylo zajištění vody pro rozrůstající se region, tuto funkci plní dodnes. Na výstavbě hráze a nádrže pracovalo až 1000 dělníků většinou Chorvatů nebo Italů.Na rozdíl od většiny betonových hrází je tato krásná, vystavěná z lomového kamene (rula), tížná, oblouková, založená na nenarušeném ž…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Blatno
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Chomutov
Obec
Blatno
Telefon

Fotogalerie k článku

Na vodním toku Kamenička byla v letech 1900-1904 vybudována první zdejší přehrada na Chomutovsku. Jejím účelem bylo zajištění vody pro rozrůstající se region, tuto funkci plní dodnes. Na výstavbě hráze a nádrže pracovalo až 1000 dělníků většinou Chorvatů nebo Italů.

Na rozdíl od většiny betonových hrází je tato krásná, vystavěná z lomového kamene (rula), tížná, oblouková, založená na nenarušeném žulovém podkladě. Její výška je 32,85 m, délka 153 m a šířka 4 m. Objem zdiva činí 45 tisíc m3 kamene a objem nádrže 0,714 mil m3 vody se zatopenou plochou 6 ha. Po straně nádrže je obtokový kanál. Jelikož povodí nad nádrží te tvořeno četnými rašeliništi byla nad toku nad hrází vybudovaná odtoková štola na odplavení znečištěné vody.

Kolem nádrže vede turisticky značená cesta, jinak její hráz je veřejnosti nepřístupná a kolem nádrže je stanovano nepřístupné ochranné pásmo.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete