Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vrch Hanuše

Hradec nad Moravicí

Pověstmi opředený kopec Hanuše (426 m.n.m.) se nachází zhruba 1,5 km východně od Hradce nad Moravicí. Na kopec vede značená cesta a naučná stezka dlouhá 4,5 km se sedmi zastávkami.Vrch je řazen do Vítkovské vrchoviny, spadající pod masív Nízkého Jeseníku. Je tvořena z vrstev mořských uloženin prvohorního moře, které se tehdy rozlévalo od úpatí Hrubého Jeseníku směrem na východ. Z usazenin mělkého…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Hradec nad Moravicí
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Opava
Obec
Hradec nad Moravicí
Telefon

Pověstmi opředený kopec Hanuše (426 m.n.m.) se nachází zhruba 1,5 km východně od Hradce nad Moravicí. Na kopec vede značená cesta a naučná stezka dlouhá 4,5 km se sedmi zastávkami.

Vrch je řazen do Vítkovské vrchoviny, spadající pod masív Nízkého Jeseníku. Je tvořena z vrstev mořských uloženin prvohorního moře, které se tehdy rozlévalo od úpatí Hrubého Jeseníku směrem na východ. Z usazenin mělkého moře vznikly jemně nebo hrubě zrnité droby z nejjemnějších uloženin se vytvořily vrstvy jílovitých až prachových břidlic. Soubor těchto uloženinm souhrnně označovaný jako kulm, patří zde k tzv. hradeckým vrstvám. Reliéf Hanuše byl vytvářen v období třetihor, kdy byla původní parovina rozlámána a rozrušena, a dotvářen vodním tokem Moravice. Ve čtvrtohorách bylo Opavsko ve dvou dobách ledových bezprostředně zasaženo zaledněním. Ze Skandinávie tekoucí pevninský ledovec přinesl s sebou bloky severských hornin. Jejich drolením a obrušováním vznikly dnes tzv. bludné balvany, které po roztání ledů zůstaly na místě. Nejbližší je k vidění v Hradci nad Moravicí na konci Smetanovy ulice.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Opavě | listopad 2024

13.11.2024 - 13.11.2024
Kolářská 127/5, 746 01…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 27. říjen

Dnes má svátek Šarlota / Zoe

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete