Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vysílač Lysá hora

Ostravice

Lysá hora je dominantou Beskyd a stejně tak i 78 m vysoký vysílač, který stojí od 70. let 20. století na jejím vrcholu. Jeho výstavbu předcházelo vybudování několik kilometrů dlouhé asfaltové silnice sem na vrchol. Stavbu která má tři části vybudovalo VOKD Ostrava. Tvoří jej šestipodlažní budova, boční energetické křídlo a podzemní část s náhradními zdroji energie. Ze šestipodlažní budovy pak ční…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Ostravice
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Frýdek-Místek
Obec
Ostravice
Telefon

Fotogalerie k článku

Lysá hora je dominantou Beskyd a stejně tak i 78 m vysoký vysílač, který stojí od 70. let 20. století na jejím vrcholu. Jeho výstavbu předcházelo vybudování několik kilometrů dlouhé asfaltové silnice sem na vrchol. Stavbu která má tři části vybudovalo VOKD Ostrava. Tvoří jej šestipodlažní budova, boční energetické křídlo a podzemní část s náhradními zdroji energie. Ze šestipodlažní budovy pak ční anténní nosič s laminátovým nástavcem na antény. Jelikož je zde průměrně 171 dní v roce sněhová pokrývka, mnohdy hodně vysoká, vyžaduje objekt stálou přítomnost obsluhy.

Lysá hora byla už od dávné doby symbolem jak pro české tak pro německé obyvatelstvo. V roce 1870 byla pod vrcholem postavena lovecká chata pro účastníky honů. Jelikož němci považovali Lysou horu za symbol germánství, byla již v roce 1880 postavena na jejím vrcholu německá útulna. První česká chata zde vznikla až v letech 1933-1935. V 70. letech chaty vyhořely a zbyla jen ubytovna Kamenný dům.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Velikonoční městečko 2024 - Frýdek-…

28.03.2024 - 30.03.2024
Náměstí Svobody

Program na pódiu pro děti i dospělé, trhy s řemeslnými výrobky a nejrůznějšími dobrotami místní gastronomie, živá…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete