Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vysoký kámen

Kraslice

Přírodní památka Vysoký kámen se nachází při obci Kostelní ze které sem vede turistická značka, přibližně 5 km severně od obce Luby.Na vrchu se tyčí impozantní izolované skalní věže, tvořené tvrdými křemenci. Vznikly vypreparováním z okolních měkčích fylitických břidlic, které se zde těžily až do roku 1906. Prvním skalním útvarem je od západu Vyhlídková skála (773,6 m.n.m.), dále pokračuje skalní…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kraslice
Oblast
Severozápad
Kraj
Karlovarský kraj
Okres
Sokolov
Obec
Kraslice
Telefon

Fotogalerie k článku

Přírodní památka Vysoký kámen se nachází při obci Kostelní ze které sem vede turistická značka, přibližně 5 km severně od obce Luby.

Na vrchu se tyčí impozantní izolované skalní věže, tvořené tvrdými křemenci. Vznikly vypreparováním z okolních měkčích fylitických břidlic, které se zde těžily až do roku 1906. Prvním skalním útvarem je od západu Vyhlídková skála (773,6 m.n.m.), dále pokračuje skalní hřeben rozložitými útvary hradeb, na jejichž konci stojí věž Zobák a hřeben uzavírá mohutná skalní věž – Větrná skála. Vynikající poloha skal byla využita pro stavbu vyhlídkové plošinky, ze které se nabízí téměř kruhový rozhled na část Krušných hor, zalesněný masiv Slavkovského lesa, Chebskou pánev ad.

Lokalita je také poměrně významným nalezištěm mechorostů a lišejníků. Skály také dřívě poskytovaly příhodné podmínky pro hnízdění výra velkého a doložen je i výskyt tetřívka obecného.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete