Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Základy bývalého kláštera Ostrov u Davle

Davle

Základy benediktinského kláštera, zvaného v době své existence Ostrovní či Na ostrově (In insula) se nacházejí, jak z pojmenování vyplývá, skutečně na ostrově v řece Vltavě nedaleko soutoku se Sázavou. Nejbližší obcí je Davle a přímo naproti ostrovu se rozkládá osada Sv. Kilián. Základy kláštera jsou viditelné ze silnice před kostelem sv. Kiliána, lepší výhled na ně je ze stráně nad soutokem, kam…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Davle
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Praha-západ
Obec
Davle
Telefon

Základy benediktinského kláštera, zvaného v době své existence Ostrovní či Na ostrově (In insula) se nacházejí, jak z pojmenování vyplývá, skutečně na ostrově v řece Vltavě nedaleko soutoku se Sázavou. Nejbližší obcí je Davle a přímo naproti ostrovu se rozkládá osada Sv. Kilián. Základy kláštera jsou viditelné ze silnice před kostelem sv. Kiliána, lepší výhled na ně je ze stráně nad soutokem, kam se zájemce dostane z obce Hradištko. V osadě sv. Kilián si lze též zapůjčit vodní plavidlo a přesunout se přímo na ostrov. Základy kláštera jsou volně přístupné.

Mužský benediktinský klášter zamýšlel založit již Boleslav II., ale učinil tak za něj až Boleslav III. roku 999. Mniši v čele s opatem Lantbergem, kteří osídlili nový klášter, byli přivedeni z Niederalteichu v Bavorsku. V roce 1137 klášter poničil požár, v roce 1278 plundrující vojáci Oty Braniborského (kteří zároveň zničili i klášterní městečko Sekanku na ostrohu nad soutokem), v roce 1381 byl opět vydrancován, roku 1403 vyhořel a roku 1420 byl klášter vypálen a poničen husity. Konvent byl v bídném stavu. Mniši přesídlili do blízkého opatství sv. Jana pod Skalou a nadále se snažili o obnovu klášterních budov, k čemuž ovšem nedošlo. Další zkázu klášterním objektům přinesly povodně a lidé z okolních obcí, kteří je považovali za výborný zdroj stavebního materiálu. V letech 1933–1934 proběhl na ostrově zajišťovací archeologický průzkum, vynucený následnou stavbou vranské přehrady. Roku 1975 byl zahájen další archeologický průzkum, který je v současnosti dlouhodobě přerušený. Osada Sv. Kilián vznikla kolem kostela stejnojmenného zasvěcení, který byl úzce spjat s klášterem na ostrově.

Až do roku 1137 byly veškeré klášterní budovy postaveny ze dřeva. Později zde stávala románská trojlodní bazilika sv. Jana Křtitele se třemi apsidami a dvouvěžovým průčelím. V bazilice se nacházela starší hrobka významného opata. U baziliky byla postavena budova kláštera. Okolo se nacházely další objekty, většinou dnes neznámé podoby.

Na ostrově též bývalo tábořiště KČT.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Beer&Grill Fest Hostivice 2024

25.05.2024 - 25.05.2024
Hostivice

Návštěvníci jsou zváni na 1. ročník festivalu Beer&Grill Hostivice, který přinese pestrou přehlídku malých pivovarů a…

Den v růžovém 2024 - Jinočany

30.05.2024 - 30.05.2024
MLÝNSKÝ DOMOV…

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Ochutnejte skvělou domácí gastronomii.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete