Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Boskovice

Boskovice

Empírový zámek Boskovice stojí ve stejnojmenném městě, v Jihomoravském kraji.Historie zámkuByl v roce 1862 postaven na místě bývalého dominikánského kláštera. Klášter byl postaven na sklonku 17. století tehdejším majitelem panství Janem Bohušem ze Zástřizel. Byl to ženský konvent dominikánek, ke kterému patřil i kostel. Ovšem díky reformám Josefa II. byly roku 1784 klášter i kostel zrušeny.Pozděj…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Boskovice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Boskovice
Telefon

Empírový zámek Boskovice stojí ve stejnojmenném městě, v Jihomoravském kraji.

Historie zámku

Byl v roce 1862 postaven na místě bývalého dominikánského kláštera. Klášter byl postaven na sklonku 17. století tehdejším majitelem panství Janem Bohušem ze Zástřizel. Byl to ženský konvent dominikánek, ke kterému patřil i kostel. Ovšem díky reformám Josefa II. byly roku 1784 klášter i kostel zrušeny.

Později objekt koupil František Xaver z Ditrichštejna, který areál využíval pro svou továrnu. Počátkem 19. století nechal kostel zbořit a budovu kláštera přestavěl na empírový zámek. Německý architekt Josef Esch postavil v Boskovicích jednu z nejkrásnějších empírových staveb na Moravě. Ve 30. letech 19. století byla založena zahrada se zámeckým skleníkem a novogotickou jízdárnou. Ditrichštejnové vlastnili boskovické panství až do roku 1850, kdy majetek zdědila dcera posledního Ditrichštejna, Terezie, která se v roce 1843 provdala za francouzského šlechtice Alfonse Friedricha Mensdorff-Pouilly, ten Boskovice získal jako dědictví po její smrti v roce 1856. V roce 1950 převzal zámek stát a zpřístupnil ho veřejnosti. Nyní je zámek v soukromém vlastnictví.

Dispozice zámku

Zámek má čtyři dvoupatrová křídla kolem uzavřeného nádvoří. V zámku je taneční sál vybudovaný přes dvě patra a kaple v místě presbytáře zbořeného kostela. Z dalších místností je zajímavá ložnice a císařský salón s empírovými interiéry, které jsou vybaveny dobovým mobiliářem. Součástí zámeckého souboru je i hospodářský dvůr, táhnoucí se od rezidence až k zámku. Je to soubor barokních budov z 18. století. Součástí areálu je také rozsáhlý empírový skleník z počátku 19. století. Na zámku se také koná mnoho kulturních akcí, jako třeba Velikonoce na zámku Boskovice.

Tipy na výlet

V Boskovicích také najdete Muzeum Boskovicka, výstavu Historické zemědělské stroje, synagogu a židovské město. Za návštěvu stojí i zámek Černá Hora, zřícenina hradu Rychvald, renesanční zámek Lysice, pseudorenesanční zámek Šebetov nebo zřícenina hradu Nový Hrad. Možná vás zláká i vodní nádrž Boskovice, rozhlednu Malý Chlum nebo větrný mlýn v Kořenci.

Ubytovat se můžete hned v Boskovicích.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete