Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Břežany

Břežany

Původně barokní zámek z poloviny 17. století stojí na vyvýšenině v malé vesničce Břežany, nedaleko hranic s Rakouskem.Historie zámkuNa místě dnešního zámku stávala původně tvrz datovaná k roku 1562. Tehdy majetek zkonfiskovaný Čertorejským z Čertorej získal rod Breunerů a od nich roku 1692 Lichtenštejnové. Adam z Lichtenštejna začal na místě původní tvrze se stavbou trojkřídlého zámku, počátkem 1…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Břežany
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Břežany
Telefon

Původně barokní zámek z poloviny 17. století stojí na vyvýšenině v malé vesničce Břežany, nedaleko hranic s Rakouskem.

Historie zámku

Na místě dnešního zámku stávala původně tvrz datovaná k roku 1562. Tehdy majetek zkonfiskovaný Čertorejským z Čertorej získal rod Breunerů a od nich roku 1692 Lichtenštejnové. Adam z Lichtenštejna začal na místě původní tvrze se stavbou trojkřídlého zámku, počátkem 19. století byl doplněn o čtvrté křídlo v klasicistním slohu. Zámecké sídlo bylo od roku 1837 v majetku Lobkoviců.

V roce 1926 přišly do Břežan první tři sestry, aby dohlížely na přípravné práce týkající se koupě zámku. Po dokončení oprav zde byla zahájena charitativní činnost. Sestry vedly mateřskou školu, penzionát, vyučovaly ručním pracím, hudbě, vykonávaly ambulantní péči o nemocné a přijaly také práce spojené s exercičními kurzy pro kněze i světské osoby. Roku 1947 byl zámek zestátněn a majitelem se stala Česká katolická Charita a zařízení sloužilo přestárlým lidem. Od roku 1952 bylo zámecké sídlo využíváno pro sociální účely. Po roce 1990 byl zámek spolu s přilehlými budovami a parkem navrácen Kongregaci sester sv. Hedviky. Poté byla zahájena přestavba objektu na sociální účely a v podstatě trvá s menšími přestávkami až do současné doby. Dnes není objekt veřejnosti přístupný, nachází se zde příspěvková organizace Domov pro osoby se zdravotním postižením.

Podoba zámku

Zámek v Břežanech je původně trojkřídlý objekt se dvorem otevřeným ke vsi. Vnější fasády jsou členěny pilastry, opticky zvyšujícími patrový objekt, což podtrhuje i rizalit jižního křídla, v kterém je osazen bosovaný portál. Ve třech barokních křídlech jsou na nádvoří přízemní půlkruhové arkády. Přistavění klasicistního křídla začátkem 19. století uzavřelo budovu zámku v čtyřkřídlý objekt, a tím získal zámek v podstatě současný vzhled. Zámek obklopuje rozsáhlý anglický park se vzácnými dřevinami.

Tipy na výlet

Navštívit můžete například původně renesanční zámek v Jaroslavicích, novobarokní Emin zámek, židovský hřbitov Jiřice u Miroslavi nebo vodní mlýn ve Slupi. V nedalekém Znojmě najdete Památník Prokopa Diviše, dominikánský klášter, kapucínský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele, děkanský chrám sv. Mikuláše nebo Znojemský hrad.

Ubytovat se můžete také ve Znojmě.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér ve Znojmě | duben 2024

15.04.2024 - 15.04.2024
nám. Republiky 916, 669…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

JAROVÍN Znojmo 2024

03.05.2024 - 03.05.2024
Znojmo

NEJVĚTŠÍ DEGUSTACE FRIZZANTE A RŮŽOVÝCH VÍN V ČESKÉ REPUBLICE. AKCE SE KONÁ V PŘEDVEČER PŘEDSTAVENÍ NOVÝCH VÍN VOC…

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete