Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Březnice

Březnice

Počátky malebného zámku Březnice, který je dominantou stejnojmenného města ležícího v okrese Příbram, jsou spojeny se šlechtickým rodem Buziců.Od tvrze k renesanční kráseČlenové rodu Buziců zde počátkem 13.století vystavěli tvrz, která byla ještě v průběhu téhož století přestavěna na raně gotický hrad. Hrad a okolní krajinu drželi Buzicové až do r. 1406. Novým majitelem se stal nejvyšší mincmistr…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Březnice
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Příbram
Obec
Březnice
Telefon

Fotogalerie k článku

Počátky malebného zámku Březnice, který je dominantou stejnojmenného města ležícího v okrese Příbram, jsou spojeny se šlechtickým rodem Buziců.

Od tvrze k renesanční kráse

Členové rodu Buziců zde počátkem 13.století vystavěli tvrz, která byla ještě v průběhu téhož století přestavěna na raně gotický hrad. Hrad a okolní krajinu drželi Buzicové až do r. 1406. Novým majitelem se stal nejvyšší mincmistr Petr Zmrzlík ze Svojšína, husitský hejtman a přítel Mistra Jana Husa. Pro jeho náklonnost k husitskému hnutí se Březnice stala obětí Husových odpůrců, byla vypálena a často střídala majitele.

Roku 1531 se majitelem díky své náklonnosti k císaři Ferdinandovi I. stal Jiří Lokšanský z Lokšan, císařův rádce a tajemník. Ten nechal přestavět hrad na renesanční zámek s baštami. Po pánech z Lokšan se zde vystřídalo několik majitelů. Za Přibíka Jeníška z Újezdu, nejen že proběhly barokní úpravy, ale byly také do města v rámci rekatolizace přivedeni jezuité. V 18. a 19. století vlastnili Březnici Kolovratové, vlastenci a mecenášové národního obrození. Posledními majiteli byl uherský rod Pálffyů z Erdödu, za nichž byly významně přestavěny interiéry a zbořena část obvodového opevnění, přesto si Březnice zachovala svůj renesanční vzhled.

Lokšanská knihovna - nejstarší u nás

Zámek Březnice si částečně uchoval gotické opevnění. Zámecké fasády zdobí renesanční sgrafita, na nádvoří je arkádová chodba. U zámku, který je obklopen renesanční zahradou, anglickým parkem a bylinnou zahradou, stojí také barokní pivovar. K nejzajímavějším zámeckým interiérům patří velká renesanční jídelna s kachlovými kamny, zámecká kaple, zbrojnice, rytířský sál s kazetovým stropem a zejména Lokšanská knihovna, založená v roce 1558, která je nejstarší knihovnou klasického typu u nás. Na zámku je i galerie malíře Ludvíka Kuby.

Pojeďte na Březnici a projeďte se v kočáře po parku, prohlédněte si pušky ze sbírky Hanuše z Kolovrat nebo nahlédněte do starobylé Lokšanské knihovny. Koná se zde řada kulturních akcí včetně koncertů.

Ubytování najdete nedaleko Březnice nebo v Rožmitále pod Třemšínem.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Beer&Grill Fest Příbram 2024

20.04.2024 - 20.04.2024
Divadlo A. Dvořáka…

Zveme vás na 1. ročník festivalu Beer&Grill Fest, kde budete moci ochutnat jedinečná piva od malých i větších pivovarů…

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete