Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Bzenec

Bzenec

V severovýchodní části města Bzenec stojí pseudogotický zámek z 19. století.Historie zámkuNa místě dnešního zámku stávala původně opevněná pozdně gotická tvrz s příkopem a zdí. Tvrz byla v průběhu 16. století přebudována na renesanční zámek. Toto nepříliš reprezentativní sídlo bylo barokně přestavěno v letech 1709 – 1710 podle projektu architekta Domenica Martinelliho za majitele bzenec…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Bzenec
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Hodonín
Obec
Bzenec
Telefon

V severovýchodní části města Bzenec stojí pseudogotický zámek z 19. století.

Historie zámku

Na místě dnešního zámku stávala původně opevněná pozdně gotická tvrz s příkopem a zdí. Tvrz byla v průběhu 16. století přebudována na renesanční zámek. Toto nepříliš reprezentativní sídlo bylo barokně přestavěno v letech 1709 – 1710 podle projektu architekta Domenica Martinelliho za majitele bzeneckého panství hraběte Erdmana z Pruskova. Ve Bzenci tak vznikl dvouposchoďový barokní zámek čtvercového půdorysu s věží uprostřed, portálem a sály se štukovou výzdobou. Součástí zámku byl i honosný park se skleníkem exotických rostlin a s oranžérií.

V 50. letech 19. století byl zámek zcela zbořen a na jeho místě vyrostl v letech 1853 – 1855 nový ve stylu anglické gotiky. Při této přestavbě došlo rovněž k úpravě zámecké zahrady, která se přeměnila na krajinářský park. Náročná finanční přestavba sídla vedla k zadlužení majitele panství Viléma, hraběte z Reichenbachu a z Lesonic, který roku 1866 spáchal sebevraždu.

Podoba zámku

Zámek Bzenec je volně stojící dvoutraktová budova s vysunutými věžemi, v hlavním průčelí vyniká balkónový portikus na pilířích. Nádvoří, které je obklopeno hospodářskými budovami, je při vstupu chráněno zdí s cimbuřím. V roce 1938 získalo budovu zámku i se sklepy vinařské družstvo. Neštěstím zámku byl rok 1952, kdy v březnu došlo v půdních prostorách k rozsáhlému požáru, který značně poškodil celou střechu. Následnou obnovou však objekt ztratil svůj původní ráz. Pod zámkem byly vybudovány krásné sklepy s ideálním místem pro vinařské podnikání. Zámek v Bzenci obklopuje anglický park, kde stojí rarita zdejší oblasti a to vzácná Bzenecká lípa. Jedná se o památný strom více než 900 let starý a vysoký 34,5 m. Samotný zámek není veřejnosti volně přístupný, máte-li rádi region Slovácka, zavítejte sem o víkendu, kdy je přístupný překrásný areál zámku.

Tipy na výlet

V Žeravicích můžete navštívit památník J. A. Komenského. V okolí Bzence dále najdete zámek Strážnice, bývalé hradiště s pozůstatky augustiniánského kláštera sv. Kliment, hrad Cimburk, zámek Koryčany, barokní zámek Kyjov, krásný barokní zámek Milotice nebo barokní zámek Buchlovice.

Ubytovat se můžete v Kyjově nebo ve Veselí nad Moravou.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Republika - besedy 2024 - Mikulčice

26.10.2024 - 28.10.2024
BARTONIK - vinařství,…

Oslavíme společně vznik Československého státu přinášíme skvělé veřejné besedy se známými osobnostmi.

Kachny v ringu 2024 - Mikulčice

09.11.2024 - 10.11.2024
BARTONIK - vinařství,…

Bude to kachna nebo husa? kdo letos vyhraje? souboj začíná! Speciální víkendové menu od soboty až do neděle.

Svěcení vína a ochutnávka mladých v…

09.11.2024 - 09.11.2024
Šardice

V rámci akce se provede požehnání mladých vín ročníku 2024 a ochutnávka těchto vzorků. Maldá vína nejsou školená a…

Battle o Ryzlink

29.11.2024 - 29.11.2024
BARTONIK - vinařství,…

Ochutnejte degustaci

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 27. říjen

Dnes má svátek Šarlota / Zoe

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete