Statistika našeho portálu

  • 102 281 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Chotoviny

Chotoviny

V obci Chotoviny na Táborsku stojí nádherný pohádkový klasicistní zámek, jako stvořený pro pořádání romantických svatebních obřadů, kulturních nebo rodinných akcí s možností ubytování v zámeckých prostorách. Zámek obklopuje francouzská zahrada, která přechází v chráněný anglický park. Objekt bohužel není běžně přístupný veřejnosti. Historie zámku Zámek v Chotovinách stojí na místě vlkančické tvrz…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Chotoviny
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Tábor
Obec
Chotoviny
Telefon

Fotogalerie k článku

V obci Chotoviny na Táborsku stojí nádherný pohádkový klasicistní zámek, jako stvořený pro pořádání romantických svatebních obřadů, kulturních nebo rodinných akcí s možností ubytování v zámeckých prostorách. Zámek obklopuje francouzská zahrada, která přechází v chráněný anglický park. Objekt bohužel není běžně přístupný veřejnosti.

Historie zámku

Zámek v Chotovinách stojí na místě vlkančické tvrze doložené již ve 13. století. Tvrz spolu s panstvím ve své historii často střídala majitele. Roku 1706 koupila zdejší panství Anna Marie Nosticová. Po ní zdědil sídlo Jan Karel Soyer, který se však zadlužil, a proto se roku 1760 Chotoviny stávají majetkem jezuitů. Od nich panství získal v roce 1768 Kašpar hrabě Migazzi a na místě tvrze vybudoval v letech 1770 - 1780 klasicistní zámek. Po jeho smrti panství zdědil jeho bratr, kardinál Bartoloměj Migazzi. Roku 1806 koupil panství pražský měšťan Jan Nádherný, později povýšený do šlechtického stavu. Baron Nádherný provedl novorenesanční úpravu zámku a kolem něj založil vzácný anglický park. Pro svou dendrologickou hodnotu je chráněn jako památka I. kategorie.

Podoba zámku

Dnešní podoba zámku je z roku 1873. Při vojenských manévrech v letech 1903 a 1913 pobýval na zámku následník trůnu Ferdinand d´Este. Rod Nádherných vlastnil panství do roku 1945. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a byla v něm umístněna škola. Po roce 1997 jej v restituci opět získal rod Nádherných. Škola budovu opustila a poté zde proběhla rozsáhlá rekonstrukce objektu.

Po návštěvě zámku můžete zavítat také na zříceninu hradu Borotín, zříceninu Kozí hrádek, rozhlédnout se z rozhledny Hýlačka u Tábora a navštívit samotný Tábor.

Bohatý výběr z ubytování najdete v Táboře.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 6. květen

Dnes má svátek Radoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete