Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Dívčí Hrad

Dívčí Hrad

Renesanční zámek Dívčí Hrad stojí na ostrohu nad údolím říčky Osoblahy u stejnojmenné obce, 14 km od Krnova.Hrad jako předchůdcePanství Dívčí hrad, dříve též Děvice, bylo původně součástí opavského knížectví. Předchůdcem dnešního zámku byl středověký hrad, který vystavěli leníci olomouckého biskupa Bruna ze Šaumburku. Poprvé se hrad výslovně uvádí roku 1267. Držitelé zdejšího sídla se …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dívčí Hrad
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Bruntál
Obec
Dívčí Hrad
Telefon

Renesanční zámek Dívčí Hrad stojí na ostrohu nad údolím říčky Osoblahy u stejnojmenné obce, 14 km od Krnova.

Hrad jako předchůdce

Panství Dívčí hrad, dříve též Děvice, bylo původně součástí opavského knížectví. Předchůdcem dnešního zámku byl středověký hrad, který vystavěli leníci olomouckého biskupa Bruna ze Šaumburku. Poprvé se hrad výslovně uvádí roku 1267. Držitelé zdejšího sídla se často střídali, sídlil zde Beneš z Kravař, opolská knížata, páni z Vrbna a od roku 1460 ho drželi bratři biskupa Tasa z Boskovic. Hrad stál na místě nynějšího zámku, na mírném návrší nad říčkou Osoblahou. Byl tak chráněn přirozeným vodním příkopem a valem, na západní straně pak ještě druhým vodním příkopem, jehož zbytky můžeme dosud vidět. Menší zbytky někdejšího hradního příkopu se podnes zachovaly i na jižní straně. Při tažení uherského krále Matyáše Korvína Slezskem roku 1474 byl Dívčí Hrad dobyt a pobořen.

Renesanční zámek

Maidburg opět střídal majitele, až jej v roce 1573 získal Hynek Bruntálský z Vrbna a započal zde, na troskách hradu, stavět opevněný renesanční zámek, který zřejmě dobudovali Sedlničtí z Choltic. Tehdy získal zámek jednotný renesanční ráz a ani pozdější úpravy, zvláště v 19. století, nezměnily jeho stavební a funkční dispozici. Renesanční zámecká stavba na místě původního hradu je nová od základů. Sedlnickým byl po Bílé hoře zámek zkonfiskován, Dívčí Hrad tak získal roku 1624 řád německých rytířů. Od něj jej pak převzali johanité, později maltézský řád, který zde zřídil svou komendu. V jeho držení zůstal zámek spolu se statkem i po roce 1918. V současnosti je zámek nepřístupný a ve státních rukou (Zdravotnické potřeby a.s.).

Podoba zámku

Samotný zámek je jednoposchoďová budova čtvercového půdorysu s věží nad vstupní bránou a se čtyřmi válcovými věžemi, ukončenými cimbuřím. Dvě jsou dnes z větší části pobořeny. Hlavní průčelí je členěno kamenným reliéfně zdobeným portálem, který rámují kanelové polosloupy. Architektonické členění vnitřních prostor je jednoduché - místnosti přízemí i patra jsou seskupeny kolem podélné síně, která prochází středem objektu a do níž se vchází hodnotným edikulovým portálem s ionskými polosloupky. V přízemí jsou klenby místností ozdobeny lunetami a štukovými žebírky, v patře mají jednoduchý trámový strop.

Tipy na výlet

Navštívit můžete Muzeum v Bohušově, zámek Slezské Rudoltice, zříceninu hradu Fulštejn, renesanční zámek Linhartovy, Liptaňský bludný balvan nebo se rozhlédnout z rozhledny Strážnice u Liptaně.

Ubytování najdete v Osoblaze.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Rým…

25.04.2024 - 25.04.2024
Náměstí Míru

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Rýmařově.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Bru…

09.05.2024 - 09.05.2024
Náměstí Míru

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Bruntále.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Krn…

16.05.2024 - 16.05.2024
Krnov

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Krnova.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Rým…

23.05.2024 - 23.05.2024
Náměstí Míru

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Rýmařově.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete