Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Dolní Benešov

Dolní Benešov

Zámek v Dolním Benešově stojí na mírném návrší na krásném místě mezi benešovskými rybníky na okraji městečka.Historie zámku Původně zde stávala tvrz založena rodem Benešoviců, kteří měli ve Slezsku rozsáhlé statky. Tvrz se připomíná roku 1411 a vznikla asi ze staršího hrádku. Tehdy panství vlastnili páni z Drahotuš, kteří byli na přelomu 15. a 16. století iniciátory pozdně gotické přestavby tvrze…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dolní Benešov
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Opava
Obec
Dolní Benešov
Telefon

Zámek v Dolním Benešově stojí na mírném návrší na krásném místě mezi benešovskými rybníky na okraji městečka.

Historie zámku

Původně zde stávala tvrz založena rodem Benešoviců, kteří měli ve Slezsku rozsáhlé statky. Tvrz se připomíná roku 1411 a vznikla asi ze staršího hrádku. Tehdy panství vlastnili páni z Drahotuš, kteří byli na přelomu 15. a 16. století iniciátory pozdně gotické přestavby tvrze. Benešovská tvrz byla v letech 1660 -1670 přestavěna na renesanční zámek za Davida Hošovského z Moravčina. Mošovští během rekonstrukce také přistavěli další dvoupatrovou zámeckou budovu na vyvýšenině nad rybníkem Kolovrat v barokním stylu. Již od pradávna vzbuzoval zámek zájem lidu především kvůli zdejšímu sklepení, ze kterého prý vedly tajné chodby i do vzdálenějších okolních panství i pod řekou Opavou. Díky těmto chodbám nikdo nikdy nedopadl loupeživé rytíře, kteří kdysi zámek obývali.

Podoba zámku

Dnešní podoba benešovského zámku pochází z 18. století, kdy panství drželi baroni Kalkreutové. V letech 1742 – 1920 patřil zámek k Prusku (Hennebergové, Lichnovští a Rotschildové). Za Rotschildů a po připojení Dolního Benešova k Československu sloužila zámecká budova pro úřední účely. Během 2. světové války byl v zámku zřízen koncentrační tábor pro polské občany. Zámecká budova byla po válce upravena na školu. Zámek obklopuje ze všech světových stran park v anglickém stylu, který byl založen na přelomu 19. a 20. století.

Zámecká architektura

Zámek v Dolním Benešově je doklad zámecké architektury vzniklé v několika slohových obdobích. Další přestavby proběhly v 19. a 20. století. Zámek se skládá ze dvou samostatných budov, severní je dvoupatrová obdélníková, 2. patro má barokní fasády, v interiéru pozdně gotické články. Jižní budova je patrová obdélníková, na východní straně s krátkým bočním křídlem. Pod vstupním portálem je balkón. Obě budovy jsou spojeny příčnou spojovací chodbou z let 1983 - 1985. Součástí zámeckých budov je obřadní síň a zámecká kaple, která slouží jako muzeum. Vedle cechovních insignií jsou zde vystaveny originály barokních soch Immaculaty a Jana Nepomuckého. Zámek je dnes sídlem městského úřadu, je využíván i pro školské účely.

Tipy na výlet

Podívat se na výlet můžete třeba do Skanzenu Bolatice, evangelický kostel v Hlučíně, Muzeum Hlučínska, zámek Hlučín, zámek Šilheřovice, Zámeckého muzea Kravaře, zámek Kravaře, na zříceninu hradu Přerovec, zámek Raduň nebo na empírový zámek Hradec nad Moravicí.

Ubytovat se můžete například v Hlučíně.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Dol…

22.06.2024 - 22.06.2024
Dolní Benešov

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Dolním Benešově.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete