Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Hodonín

Hodonín

Barokní zámek Hodonín je součástí stejnojmenného jihomoravského města.Historie zámkuPrvní písemná zmínka o Hodoníně pochází již z roku 1046. Stávalo zde rozsáhlé strážní hradiště z 11. století, chráněné řekou Moravou, při přechodu české cesty z Uher do Prahy. Hradisko bylo založené pravděpodobně Břetislavem I. V roce 1228 královna Konstancie, manželka Přemysla Otakara I., začala výstavbu gotickéh…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Hodonín
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Hodonín
Obec
Hodonín
Telefon

Barokní zámek Hodonín je součástí stejnojmenného jihomoravského města.

Historie zámku

První písemná zmínka o Hodoníně pochází již z roku 1046. Stávalo zde rozsáhlé strážní hradiště z 11. století, chráněné řekou Moravou, při přechodu české cesty z Uher do Prahy. Hradisko bylo založené pravděpodobně Břetislavem I. V roce 1228 královna Konstancie, manželka Přemysla Otakara I., začala výstavbu gotického hradu a založila při něm město. V roce 1301 zde král Václav II. přijal uherskou šlechtu, která mu po vymření rodu Arpádovců nabídla uherskou korunu. Na hodonínském hradě si syn Karla IV. Zikmund v roce 1372 dohodnul sňatek s uherskou princeznou Marií.

Hrad byl důležitou Zikmundovou základnou, v roce 1431 jej ovládli husité a podnikali odtud výpravy do Uher. Koncem 15. století přešel hrad do šlechtických rukou. V 2. polovině 16. století majitelé panství, páni z Lipé, přestavěli původní gotický hrad ve čtyřkřídlý renesanční zámek s vodním opevněním. Pozdější barokní úpravy provedli v polovině 17. století Oprštorfové a Lichtenštejnové ve 40. letech 18. století. V roce 1762 koupil hodonínský velkostatek i se zámkem císař František Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie. V roce 1787 zde byla zřízena tabáková továrna, zámecké stavby se postupně odstranili, poslední zbytky zámku zanikly roku 1914.

Nový barokní zámek

Trojkřídlý barokní zámek z roku 1642, stojí nedaleko centra města, proti bývalé tabákové továrně, postavený jako náhrada za zničený starší zámek, původně hrad na místě hradiště z 11. století. Původně renesanční objekt nechali postavit Oprštorfové, v 18. století za Lichtenštejnů byl barokně přestavěn. Nový barokní lovecký zámek byl později využíván jako sídlo hospodářských úřadů hodonínského panství. Zámek v současnosti slouží potřebám Masarykova muzea v Hodoníně.

Zámecké expozice

Expozice zámku nabízí návštěvníkům prohlídku zámeckých interiérů a muzejní expozici o T. G. Masarykovi. Muzeum vzniklo v roce 1997 a obsahuje jedinou expozici svého druhu u nás, která nám přibližuje život a dílo T.G. Masaryka, prvního československého prezidenta. Expozice je doplněna třemi audiovizuálními programy a krátkým filmem.

Tipy na výlet

V Hodoníně můžete navštívit Galerii výtvarného umění, zoo, lázně, ale také Muzeum naftového dobývání a geologie. Hodonín a jeho okolí patří mezi vyhlášené vinařské oblasti. Můžete zde navštívit Templářské sklepy Čejkovice, ale také zámek Čejkovice. Vystoupit můžete na rozhlednu Kraví hora u Bořetic nebo na rozhlednu Nedánov u Boleradic a rozhlédnout se po vinicích. V Mikulčicích najdete slovanské hradiště. Nedaleko odsud je i barokní zámek Milotice.

Ubytovat se můžete přímo v Hodoníně.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Republika - besedy 2024 - Mikulčice

26.10.2024 - 28.10.2024
BARTONIK - vinařství,…

Oslavíme společně vznik Československého státu přinášíme skvělé veřejné besedy se známými osobnostmi.

Kachny v ringu 2024 - Mikulčice

09.11.2024 - 10.11.2024
BARTONIK - vinařství,…

Bude to kachna nebo husa? kdo letos vyhraje? souboj začíná! Speciální víkendové menu od soboty až do neděle.

Svěcení vína a ochutnávka mladých v…

09.11.2024 - 09.11.2024
Šardice

V rámci akce se provede požehnání mladých vín ročníku 2024 a ochutnávka těchto vzorků. Maldá vína nejsou školená a…

Battle o Ryzlink

29.11.2024 - 29.11.2024
BARTONIK - vinařství,…

Ochutnejte degustaci

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 27. říjen

Dnes má svátek Šarlota / Zoe

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete