Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Hořín

Hořín

Rokokový zámek Hořín se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Mělníku, téměř na dohled od soutoku Vltavy s Labem.Historie zámkuOkolo roku 1696 si nechal hrabě Heřman Jakub Černín postavit v Hoříně barokní lovecký zámek podle návrhu Giovanniho Battisty Alliprandiho, který malbami vyzdobil malíř F. M. Schiffer se svým bratrem Antonínem. Dalšímu majiteli Františku Josefovi Černínovi dosavadní loveck…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Hořín
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Mělník
Obec
Hořín
Telefon

Rokokový zámek Hořín se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Mělníku, téměř na dohled od soutoku Vltavy s Labem.

Historie zámku

Okolo roku 1696 si nechal hrabě Heřman Jakub Černín postavit v Hoříně barokní lovecký zámek podle návrhu Giovanniho Battisty Alliprandiho, který malbami vyzdobil malíř F. M. Schiffer se svým bratrem Antonínem. Dalšímu majiteli Františku Josefovi Černínovi dosavadní lovecký zámek nestačil, dal si proto podle projektu F. M. Kaňky na jeho místě postavit v letech 1713 – 1720 barokní zámek.

Po náhlé smrti Františka Josefa se vdova Marie Isabela provdala za jeho bratra Františka Antonína. Novému majiteli zámek v Hoříně opět nevyhovoval a pověřil stavitele Jana Christiana Spannbruckera dalšími úpravami, především rozšířením sídla. Když byla stavba v plném proudu v roce 1739, František Antonín zemřel. Jeho zájem o stavbu dosvědčuje i poslední vůle, ve které ukládá svojí manželce, aby hořínský zámek dokončila podle původních plánů. Zdůrazňoval zvláště výstavbu zámecké kaple sv. Jana Nepomuckého. Ve stavbě se pokračovalo až do roku 1742, kdy zemřel i architekt Jan Christian Spannbrucker, aniž se dočkal dokončení svého velkolepého díla.

Po krátké přestávce se roku 1744 pokračovalo ve stavbě ve spolupráci s Anselmem Luragem. Dokončený zámek se stal částí věna dcery Marie Isabely a Františka Antonína Černína, Marie Ludmily, když se v roce 1753 provdala za knížete Augusta Antonína z Lobkovic. Této větvi Lobkoviců patřilo pak hořínské panství až do roku 1948. Se změnou majitele přišli i změny vnitřních prostor sídla. V letech 1760 - 1763 vyzdobil dva tzv. "Kamenné pokoje" v přízemí zámku Carlo Giuseppe Bossi asymetrickým hřebínkovým štukem. K posledním stavebním změnám došlo na sklonku 18. století, kdy byl na zahradním průčelí postaven nízký tympanon a uvnitř zámku přestavěno schodiště. Tyto zásahy však nijak radikálně neovlivnily celou stavbu J.Ch. Spannbruckera a Anselma Luraga, takže hořínský zámek patří k nejzachovalejším objektům slučujícím prvky pozdního baroka s raným rokokem. "Kamenné pokoje" pak představují nejvyzrálejší rokokové prostory v Čechách.

Zámek Hořín je velmi cenný objekt, představuje umělecky jednotné architektonické dílo, i když je dnes ve špatném stavu a není veřejnosti přístupný. Z původního vybavení zámku se bohužel nic nedochovalo. Volně přístupný je jen zámecký park, kde roste řada cenných dřevin.

Pokud budete mít chuť se vydat za dalšími zajímavostmi kraje, nabízí se vám například Mělnický zámek. O něco dál se také nachází nádherný barokní zámek Liblice a renesanční zámek Dolní Beřkovice. Navštívit můžete i vzdálenější klasicistní zámek Obříství a nebo malý zámeček Chlumín.

Ubytování najdete přímo v Mělníce.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Umění jíst a milovat 2024 - Mělník

25.04.2024 - 25.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Film Mekuc

Celý život 2024 - Mělník

25.04.2024 - 25.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Film Mekuc

Panenky v Neratovicích 2024

26.04.2024 - 28.04.2024
Neratovice

Kdo by neměl rád panenky, skoro každá holčička a možná i leckterý chlapec si s nimi dovedli hrát celé dlouhé hodiny. A…

Zlouni 2024 - Mělník

28.04.2024 - 28.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Film Mekuc

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete