Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Ivančice

Ivančice

Nedaleko Brna, v rodném městě malíře Alfonse Muchy a českého herce Vladimíra Menšíka, stojí renesanční zámek, dnes využitý jako radnice. Historie zámku Ivančice vznikly jako královské město již ve 13. století. Zámecký objekt byl vystavěn na místě původního gotického hradu z roku 1329. Z gotické stavby se dodnes zachovala část sklepů s valenou klenbou, portálek do sklepa a dvě místnosti v přízemí.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Ivančice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Ivančice
Telefon

Nedaleko Brna, v rodném městě malíře Alfonse Muchy a českého herce Vladimíra Menšíka, stojí renesanční zámek, dnes využitý jako radnice.

Historie zámku

Ivančice vznikly jako královské město již ve 13. století. Zámecký objekt byl vystavěn na místě původního gotického hradu z roku 1329. Z gotické stavby se dodnes zachovala část sklepů s valenou klenbou, portálek do sklepa a dvě místnosti v přízemí. Roku 1486 postoupil Vladislav II. Ivančice dědičně Vilémovi z Pernštejna. Koncem 15. století přešly sňatkem na pány z Lipé. Ti pak sídlo v 16. století přestavěli v jednopatrový renesanční zámek zakončený atikovým štítem. Roku 1607 se majitelem domu stává provazník Šimon Pírko. Po rodině Pírkových vlastnili sídlo od roku 1622 Lichtenštejni a objekt začal upadat. Lichtenštejni jej později darovali hejtmanovi krumlovského panství Jiřímu Borskému. Do majetku města přešel panský dům před více než 300 lety. Nejprve se změnil v hospodářskou budovu, od poloviny 18. století začal sloužit jako kasárna, na počátku 19. století jako vojenská nemocnice. V roce 1873 bylo k objektu přistavěno druhé patro a odstraněn původní štít. Od roku 1878 byly v zámku umístěny kanceláře a taky městské muzeum.

Zámecké expozice

Dnes je zámek v Ivančicích v rukou ČR a Muzea Brněnska a sídlí tu také městský úřad. Zajímavé jsou expozice zřízené v nově zrekonstruované renesanční budově Staré radnice, jedna z expozic představuje malíře Alfonse Muchu, další přibližuje život a dílo slavného ivančického rodáka Vladimíra Menšíka. Po celou dobu prohlídky provází návštěvníky hlas tohoto nezapomenutelného komika, baviče a především skvělého herce.

Podoba zámku

Ivančický zámek je dvoupatrová budova se zbytkem arkád otevřených do nádvoří. Průčelí otočené do náměstí má cenný renesanční portál a původní renesanční ostění. Zachován je také nárožní renesanční arkýř. Portál zámku je zdoben erbem stavebníka od sochaře J. Gialdiho. Ve vstupním sále objektu si můžeme prohlédnout křížovou klenbu a štukovaná žebra. Součástí objektu je tzv. Pírkovský dům, vybudovaný v letech 1607 - 1611, obrácený hlavním průčelím do náměstí. Dům Staré radnice si dodnes zachoval goticko-renesanční vzhled. Stojí na základech původních dvou domů z 15. století přestavěných ve 40. letech 16. století. Gotický původ dokazuje i lomený portál ve sklepních prostorech. Právě v těchto sklepích se v dávné minulosti skladovala sůl, se kterou město obchodovalo.

Tipy na výlet

Vydat se můžete třeba na rozhlednu Réna nebo na Menšíkovu rozhlednu. V Dolních Kounicích najdete zříceniny klášter Rosa Coeli, hrad a zámek, synagogu a židovský hřbitov. Navštívit můžete rovněž renesanční zámek Hrubšice, renesanční zámek Moravský Krumlov nebo renesanční zámek Oslavany.

Ubytovat se můžete v Moravském Krumlově nebo v Dolních Kounicích.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Železo v Železném aneb setkání ková…

03.08.2024 - 03.08.2024
Železné

Vyhlášený minifestival Železo v Železném, aneb setkání kovářů u piva. Máte rádi řemesla? A co pivo? Říká se „Co Čech to…

Strach v Permoniu 2024 - Oslavany

17.08.2024 - 17.08.2024
Permonium® - zábavní…

Noční týmová hra v hororové atmosféře.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete