Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Kostelec nad Černými Lesy

Kostelec nad Černými Lesy

Historie zámkuDominantou města Kostelec nad Černými lesy je zámecký areál, kdysi místo bývalého středověkého hradu přestavěný na zámek v 16. století. První písemná zmínka o městu a hradu pochází z roku 1348. Zdejší gotický hrad byl po požáru roku 1549 přestavěn na zámek zhruba dnešního vzhledu. Velkolepou přestavbu provedl majitel panství Jaroslav Smiřický, italský stavitel Ulrico Aostalli osadil…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kostelec nad Černými Lesy
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kolín
Obec
Kostelec nad Černými Lesy
Telefon

Fotogalerie k článku

Historie zámku

Dominantou města Kostelec nad Černými lesy je zámecký areál, kdysi místo bývalého středověkého hradu přestavěný na zámek v 16. století. První písemná zmínka o městu a hradu pochází z roku 1348. Zdejší gotický hrad byl po požáru roku 1549 přestavěn na zámek zhruba dnešního vzhledu. Velkolepou přestavbu provedl majitel panství Jaroslav Smiřický, italský stavitel Ulrico Aostalli osadil čtverec zámku třemi věžemi, čtvrtá tehdy nebyla dokončena a stavební práce ustaly na dalších dlouhých 200 let.

V časech třicetileté války, kdy byl objekt značně poškozen, patřil Kostolec Lichtensteinům. V roce 1759 se dostavby objektu ujal Josef Jäger, kdy byla dostavěna poslední severovýchodní zámecká věž. Po reformě státní správy se v části zámku usídlil okresní soud. Tato adaptace na administrativní objekt způsobila zničení budovy, kdy roku 1919 zde sídlily kromě soudu i úřady velkostatků a také zde byly byty. Od roku 1935 je zámek využíván pro lesnickou fakultu a zámek není volně přístupný veřejnosti.

Podoba zámku

V areálu zámku jsou dodnes dochovány části původního hradu, jako brána s dvoupatrovou věží a také hradní příkopy. Zámek je dvoupatrový objekt čtvercového půdorysu, který má na každém rohu mohutnou věž. Zámecké nádvoří je čtyřúhelníkové, architektonicky zaujme především jižní křídlo, kde se zachovala dvoupatrová renesanční arkádová lodžie. Na východní straně areálu stojí zámecká kaple sv. Vojtěcha spojená s budovou zámku zastřešenou chodbou. Kaplička je jednolodní stavba na rozhraní gotiky a renesance s dvoupatrovou hranolovou věží. Dnes slouží jako koncertní síň.

Tip na výlet

V okolí se nabízí výlet na Vyžlovský a Jevanský rybník a na naučnou stezku Národní přírodní rezervace Voděradské bučiny.

Ubytovat se můžete například v Mukařově.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Kávový a čokoládový festival Kolín …

17.05.2024 - 18.05.2024
Městský společenský dům…

Festival kávy a čokolády je oslavou všeho, co souvisí s kávou a čokoládou… a ještě něco navíc! Zážitkové degustace ,…

Jarmark Kouřim 2024

19.05.2024 - 19.05.2024
Mírové náměstí

Tradiční autorský jarmark, ukázky řemesel, aktivity pro děti, živá hudba, občerstvení.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete