Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Kratochvíle

Netolice

Renesanční letohrádek Kratochvíle leží asi 3 km severozápadně od obce Netolice, okres Prachatice, Jihočeský kraj.Historie zámkuPrvní písemná zmínka o tvrzi a dvoře Leptáči, předchůdkyni dnešní Kratochvíle, pochází z roku 1401. V druhé polovině 16. stol. obdržel Leptáč za věrné služby rožmberský regent Jakub Krčín z Jelčan, ten ji dal přestavět a doplnil o lovecké výjevy. Nová podoba stavby se zal…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Netolice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Prachatice
Obec
Netolice
Telefon

Fotogalerie k článku

Renesanční letohrádek Kratochvíle leží asi 3 km severozápadně od obce Netolice, okres Prachatice, Jihočeský kraj.

Historie zámku

První písemná zmínka o tvrzi a dvoře Leptáči, předchůdkyni dnešní Kratochvíle, pochází z roku 1401. V druhé polovině 16. stol. obdržel Leptáč za věrné služby rožmberský regent Jakub Krčín z Jelčan, ten ji dal přestavět a doplnil o lovecké výjevy. Nová podoba stavby se zalíbila Vilémovi z Rožmberka, který ji vyměnil za městečko Sedlčany.

Vilém nechal tvrz rozšířit a v její blízkosti zřídil velkou oboru na králíky. Přestavbu Leptáče provedl stavitel Baltazar Maggi z Arogna. Současně však připravoval výstavbu nového velkolepého letohrádku s prvky renesančního manýrismu. V květnu 1583 se začalo s přípravami nové vily, v rohu ohradní zdi byl založen kostelík zasvěcený Panně Marii, později byl dokončen i vodní příkop a současně se pracovalo na výzdobě vily. Malířskou výzdobou byl pověřen Georg Widman z Braunschweigu, který pracoval také na výzdobě zámku v Telči. Jeho vlastním výtvarným přínosem je krajinářské pozadí loveckých výjevů. Na zámku působil také štukatér Antonio Melana, který si pro výzdobu vybral výjevy z římských dějin. Autor však sám římskou historii neznal, výjevy tedy libovolně pomíchal, kompozice je však zvládnuta mistrovsky.

Po smrti Viléma z Rožmberka zdědil českokrumlovské panství, tedy i Kratochvíli, Petr Vok. Za jeho vlády byly v oboře chováni hřebci, ale také velbloudi. Stavební práce na Kratochvíli pokračovaly do konce 16. stol. Pro obrovské zadlužení prodal Petr Vok panství císaři Rudolf II. Po Bílé Hoře obdržel českokrumlovské panství spolu s Kratochvílí štýrský šlechtic Jan Oldřich z Eggenbergu. Od roku 1719 jej vlastní rod Schwarzenbergů. Za knížete Josefa Adama v letech 1762 - 1764 byla snesena původní renesanční střecha a vybudována dnešní dvojitá barokní mansardová. Při přestavbě byly též vybourány podkrovní pokojíky. V průběhu 19. stol. byly ve vile zřízeny úřednické byty. Roku 1845 zřídil Jan Adolf II. v přízemí zámku ústav pro sirotky schwarzenberských úředníků.

V roce 1981 byla na Kratochvíli zřízena expozice Krátkého filmu Praha. Expozice ve vile je zaměřena na animovaný krátkometrážní film pro děti, která názorně seznamuje návštěvníky s technologickými principy výroby kresleného, ploškového a loutkového filmu a s jeho autory.

Dispozice zámku

Kratochvíle je patrová obdélná budova s mansardovou barokní střechou. V přízemí budovy je ústřední vstupní síň s valenou klenbou, na stropě můžeme shlédnout malby s loveckými a mytologickými scénami a renesančním krbem. V dalších sálech je také bohatá štuková výzdoba. Obdiv návštěvníků si zaslouží také manýristická renesanční zahrada se záhony bylin a zemědělských plodin, komponovanými do geometrických obrazců. Celkový dojem podtrhuje vodní příkop, obklopující vilu se zahradním parterem. Zahrada byla oddělena od stávajícího příkopu ohradní zdí vyzdobenou alegorickými malbami. Přes mělký příkop vede kamenný most z konce 18. stol. Na vnějším obvodu stojí kostelík Narození Panny Marie z let 1585 - 1589 a hospodářské budovy s renesančními komíny. Před vchodem směrem k parkovišti se nachází udržovaný park.

V Netolicích můžete ještě navštívit archeopark nebo Muzeum JUDr. Otakara Kudrny.

V okolí si můžete udělat výlet na zříceninu hradu Poděhusy u Malovic nebo na zámek Lomec.

Ubytování najdete v Netolicích.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Prachaticích | květen …

15.05.2024 - 15.05.2024
Velké náměstí 2,…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete