Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Kravsko

Kravsko

Nedaleko Znojma, na okraji moravské obce Kravsko stojí nádherný klasicistní zámek novobarokně upravený, dnes využíván jako romantický hotel. Národní kulturní památka se nachází v krásném přírodním prostředí rozlehlého zámeckého parku se stylovou anglickou zahradou, které patří mezi chráněné přírodní památky. Historie zámku Od počátku patřila velmi stará osada klášteru v Louce, jenž byl v rámci jo…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kravsko
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Kravsko
Telefon

Nedaleko Znojma, na okraji moravské obce Kravsko stojí nádherný klasicistní zámek novobarokně upravený, dnes využíván jako romantický hotel. Národní kulturní památka se nachází v krásném přírodním prostředí rozlehlého zámeckého parku se stylovou anglickou zahradou, které patří mezi chráněné přírodní památky.

Historie zámku

Od počátku patřila velmi stará osada klášteru v Louce, jenž byl v rámci josefínských reforem zrušen. Po zrušení kláštera v roce 1784 připadlo Kravsko moravskému náboženskému fondu a bylo prodáno hraběti Janu Václavu Ugartovi. V roce 1798 držel panství Kravsko hrabě Alois Ugarte, který nechal na jihozápad od osady na návrší vystavět dvouposchoďový obdélníkový klasicistní zámek. Zámek je prostá dvoupatrová budova obdélného půdorysu s mansardovou střechou a před vchodem je balkónový portikus nesený pilíři a segmentovými záklenky. Portikus a arkádovou chodbu v patře jihozápadního přístavku postavila asi až Luisa Ugarte provdaná za hraběte Chotka. Chodba spojuje zámek s nakoso postavenou hranolovou kaplí, která byla vybudována roku 1847. Kaple s kruhovými okny v novobarokním slohu má z důvodů souměrnosti protějšek při opačném křídle. Počátkem 20. století náleželo Kravsko sestrám, kněžně Luise de Frasso-Dentice a hraběnce Karolině Lützowové, v roce 1925 Luigimu a Emilii de Frasso-Dentice. Jako letní sídlo jej tento italský rod využíval až do roku 1939.

Přes jednoduché řešení fasád zámku se členitý celek vyznačuje nezanedbatelným půvabem. Novodobé úpravy se dotkly hlavně interiérů, v nichž je místy dochována štuková výzdoba a zbytky maleb. Po roku 1945 byla v zámku umístěna škola. V roce 1984 bylo sídlo kompletně zrekonstruováno a využito jako rekreační a školící středisko. Nově byl upraven i okolní park se vzácnými dřevinami, který je volně přístupný veřejnosti.

Dnes je zámek využíván jako hotel Zámek Kravsko. Zámecký hotel nabízí návštěvníkům, kromě ubytování v nádherných prostorách objektu, také pořádání stylových svatebních obřadů a také možnosti strávení svatební noci v romantickém luxusním pokoji. Na zámku je také zřízená restaurace, vinárna a kavárna a možnosti různých sportovních vyžití.

Tipy na výlet

V nedalekých Hlubokých Mašůvkách najdete zříceninu hradu Lapikus nebo kostel Navštívení Panny Marie. Navštívit můžete dále zámek Plaveč, rotundu Nanebevzetí Panny Marie nebo zámek Jevišovice a vodní nádrž Jevišovice. Ve Znojmě a jeho okolí je také co k vidění. Najdete tu Památník Prokopa Diviše, dominikánský klášter, kapucínský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele, děkanský chrám sv. Mikuláše, rotundu sv. Kateřiny a Jihomoravské muzeum nebo Znojemský hrad a barokní zámek.

Ubytovat se můžete ve Znojmě.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 27. říjen

Dnes má svátek Šarlota / Zoe

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete