Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Lobeč

Lobeč

Barokní zámek Lobeč stojí v nevelké stejnojmenné obci a svým návštěvníkům nabízí velice příjemně strávené chvíle. Zámek je totiž v soukromých rukou a slouží jako ideální místo pro romantickou svatbu v klidném prostředí venkova. Historie zámkuPrvní písemná zmínka o tvrzi v Lobči pochází až z roku 1513, kdy prodal Záviš z Harasova dvůr a pustou tvrz Johance z Vísky, manželce Jana Lobečského z Lobče…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Lobeč
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Mělník
Obec
Lobeč
Telefon

Barokní zámek Lobeč stojí v nevelké stejnojmenné obci a svým návštěvníkům nabízí velice příjemně strávené chvíle. Zámek je totiž v soukromých rukou a slouží jako ideální místo pro romantickou svatbu v klidném prostředí venkova.

Historie zámku

První písemná zmínka o tvrzi v Lobči pochází až z roku 1513, kdy prodal Záviš z Harasova dvůr a pustou tvrz Johance z Vísky, manželce Jana Lobečského z Lobče. Není tedy jasné, kdy tvrz vznikla, zanikla ale pravděpodobně za husitských válek. Potomci Johanky a Jana Lobečského drželi Lobeč po celé 16. století a po smrti Jindřicha Lobečského z Lobče roku 1601 koupila panství Barbora Vartenberková z Lobkovic a připojila jej k bezdězskému panství.

Spolu s Bezdězem se dostala Lobeč za pobělohorských konfiskací v roku 1623 do majetku Albrechta z Valdštejna a po jeho zavraždění přešla do rukou plukovníka Roberta Geraldina. Nový majitel tak v polovině 17. století vystavěl přibližně na místě staré tvrze nový zámek, který se stal jeho sídlem. Na sklonku 17. století za hrabat Věžníků přešel zámek barokními úpravami, jak jej můžeme vidět dnes. V polovině 18. století získali Lobeč Clary-Aldringerové a od počátku 19. století se zde vystřídala řada majitelů.

Zámecké sídlo prošlo pak ještě úpravami v roce 1833 a roku 1913 dala jeho tehdejší majitelka Helena Kreutzerová nově upravit vnitřní prostory. Od Heleny Kreutzerové koupil zámek Josef Šimůnek, generální ředitel Škodových závodů v Plzni, jehož rodina jej držela až do roku 1948. Pak byl zámek v Lobči zestátněn a sloužil jako léčebna. Po roce 1989 byl však zámek navrácen potomkům posledních majitelů a slouží dnes jako penzion.

Dispozice zámku

Zámek v Lobči je patrová barokní budova obdélníkového půdorysu, na jejím průčelí je rizalit, v jehož střední ose vystupuje v patře balkon s balustrádou z kamenných kuželek. Původní portál pod balkónem je nyní zazděn a vstup do zámku je ze dvora, do něhož se vjíždí branou.

Tipy na výlet

V okolí se nabízí celá řada výletů v okolí obce Mšeno. Jedním z nich je pískovcový skalní útvar Faraon na Mšenském okruhu zhruba 2 až 2,5 km od obce Mšeno. Na okruhu naleznete také malou umělou jeskyni Obraznici, skalní bludiště nebo Švédský val. Ve Mšeně pak najdete městské muzeum. Nezapomeňte navštívit ani známý hrad Kokořín a Mšenské pokličky.

Ubytování v případě potřeby najdete v nedalekém Mšeně.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Trdlovačka s Tancovačkou 2024 - Měl…

18.04.2024 - 18.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Hudební pořad

O Palečkovi 2024 - Mělník

21.04.2024 - 21.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Pohádka

LiStOVáNí.cz: Kluk z kostek 2024 - …

21.04.2024 - 21.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení z knihy Keith Stuarta

Instinkt 2024 - Mělník

22.04.2024 - 22.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Divadelní představení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete