Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Lysice

Lysice

Renesanční zámek Lysice u Brna se nachází ve stejnojmenné obci, v Jihomoravském kraji, okres Blansko. První písemná zmínka o obci je z roku 1308, v souvislosti s Heraltem z Lysic a Kunštátu. Pánové z Kunštátu drželi Lysice až do roku 1514, pak sídlo střídalo majitele.Historie zámkuDnešnímu zámku Lysice předcházela tvrz z 15. století, která úzce souvisela s blízkým hradem Rychvaldem, přestavěná v …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Lysice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Lysice
Telefon

Fotogalerie k článku

Renesanční zámek Lysice u Brna se nachází ve stejnojmenné obci, v Jihomoravském kraji, okres Blansko. První písemná zmínka o obci je z roku 1308, v souvislosti s Heraltem z Lysic a Kunštátu. Pánové z Kunštátu drželi Lysice až do roku 1514, pak sídlo střídalo majitele.

Historie zámku

Dnešnímu zámku Lysice předcházela tvrz z 15. století, která úzce souvisela s blízkým hradem Rychvaldem, přestavěná v první polovině 17. stol. na renesanční zámek. Ten pak v průběhu staletí střídal velmi často majitele, kteří se podíleli na jeho stavební úpravě. Po roce 1730 získal zámek vrcholně barokní podobu. Zámek pak byl ve 30. letech 19. stol. upraven místním stavitelem F. Vašíčkem. Vzniklo tak půvabné sídlo s unikátním krytým ochozem na sloupové pergole uzavírající východní díl zahrady.

Zámecké interiéry

Interiéry zámku nám nabízejí atmosféru šlechtického sídla 19. stol. Barokní a rokokový mobiliář doplňují sbírky českého skla a orientálních uměleckých předmětů. Expozici doplňuje také sbírka zbraní evropského původu, dále ucelená kolekce japonských zbraní a v druhém patře soubor ručně malovaných střeleckých terčů. Nejkrásnější ze tří zámeckých knihoven je věnována známé rakouské spisovatelce Marii Ebner von Eschenbach. K prohlídce zámku patří také unikátní zahrada, jejíž součástí je návštěva oranžerie a zámeckého zahradnictví z 2. poloviny 19. stol. Při prohlídce zámecké zahrady je možno nahlédnout do fíkovny a zahradního kasina.

Zámecké divadlo

V červnu 2005 byla otevřena výstava věnovaná lysickému zámeckému divadlu. To se původně nacházelo v severním křídle hlavní zámecké budovy od roku 1790 až do roku 1902, kdy bylo zničeno požárem. Originály her se podařilo zachránit díky uložení v zámecké knihovně, z nichž některé kromě klasiků byly tvorbou majitele zámku či jeho přátel. Oni sami v nich také hráli. Nechybí ani návrhy scénografie, kulis, původní loutkové divadlo, zvláště cenné jsou papírové dioráma kolem z roku 1730 či tzv. Aušpurské vystřihovánky z počátku 18. stol. Nechybí ani dobové fotografie herců v divadelních kostýmech. Celá výstava autorky PhDr. Jitky Sedlářové dokazuje více jak stoletou existenci jednoho z nejpozoruhodnějších zámeckých divadel na Moravě.

Tipy na výlet

V nedalekých Boskovicích najdete výstavu Historické zemědělské stroje. Dále vás čeká Muzeum Boskovicka, zřícenina hradu Boskovice, empírový zámek Boskovice, židovské město a synagoga. Vypravit se můžete také na zámek Černá Hora, zámek Kunštát nebo zříceninu hradu Nový Hrad. V okolí jsou i velké vodní plochy, jako vodní nádrž Boskovice. Rozhledna Malý Chlum vám ukáže kraj jako na dlani a za návštěvu stojí i větrný mlýn v Kořenci.

Ubytovat se můžete v Boskovicích.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete