Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Mirošov

Mirošov

Dominantou obce Mirošov na Rokycansku je barokní zámek, který vznikl přestavbou renesanční tvrze. Zámek je v současnosti v soukromích rukou, prošel rozsáhlou rekonstrukcí a právem se může řadit mezi turistické cíle oblasti. Na zpřístupněném zámku je možné uspořádat romantické svatební obřady.Historie zámku Počátky Mirošova jsou spojeny se šlechtickým rodem Gryspeků z Gryspachu. Ferdinand Gryspek …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Mirošov
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Rokycany
Obec
Mirošov
Telefon

Dominantou obce Mirošov na Rokycansku je barokní zámek, který vznikl přestavbou renesanční tvrze. Zámek je v současnosti v soukromích rukou, prošel rozsáhlou rekonstrukcí a právem se může řadit mezi turistické cíle oblasti. Na zpřístupněném zámku je možné uspořádat romantické svatební obřady.

Historie zámku

Počátky Mirošova jsou spojeny se šlechtickým rodem Gryspeků z Gryspachu. Ferdinand Gryspek si zde nechal vystavět renesanční tvrz s dvorem a pivovarem. Stavba byla dokončena někdy před rokem 1594. Dodnes jí můžeme vidět, i když upravenou, neboť tvoří severní křídlo zámku. V lednu 1616 získali panství Vratislavové z Mitrovic. František Diviš se zasadil zejména o hospodářský rozvoj panství. V roce 1675 dal přestavět kostel sv. Jakuba Většího v Chylicích, kam byl o dva roky později pochován.

Ani jeho potomci nezaháleli. Z iniciativy syna Adama Františka vznikla v Mirošově v roce 1693 kaple sv. Josefa, později rozšířená na kostel. Když se Jan Antonín stal v roce 1701 hrabětem, jeho nárokům již stará tvrz nevyhovovala a vybral si proto plzeňského architekta Jakuba Augustona mladšího, aby mu vystavěl reprezentativní sídlo. Tak se architekt rozhodl včlenit do nového zámku původní renesanční zámeček a celý objekt získal půdorys ve tvaru písmena L. V letech 1719 - 1723 tak vznikl barokní zámek s ústředním oválným sálem a mansardovou střechou.

Časté střídání majitelů

Mirošov však záhy přestal plnit funkci šlechtického sídla, od roku 1834 byl podřízen c. k. vrchnímu báňskému úřadu a okresnímu hornímu právu v Příbrami. V tomto období v něm byli ubytováni a pracovali zde úředníci. Po roce 1868 přechází panství do soukromých rukou a majitelé se zde rychle střídají. V roce 1890 koupilo zámek kamenouhelné těžařstvo. V letech 1893 - 1897 zde byly provedeny rozsáhlé opravy. Dále došlo k úpravám interiérů. Později zámek koupil dlouholetý ředitel této společnosti Jan Fitz, který však v roce 1900 zemřel.

Roku 1904 zámek kupuje hrabě Bedřich ze Schönbornu. Hrabě však neměl na zdejším panství štěstí, dostal se do finančních problémů a při exekucích byla prodána řada předmětů ze zámku. Nakonec bylo panství nabídnuto do veřejné dražby. Roku 1908 jej koupil Max Maendl. Po něm ho v roce 1939 zdědil syn Josef, který z rasových důvodů emigroval a zámek se tak dostal do rukou JUDr. Ladislava Karla Feierabenda. Pak začal objekt chátrat a zkáza byla dokonána pobytem Rudé armády v roce 1945. Po únoru 1948 se mirošovské panství dostalo do vlastnictví státu. Po roce 1990 získala zámek dědička bývalého majitele, dcera JUDr. L. Feierabenda, paní Hana Ludikarová, která se pustila do jeho rozsáhlé rekonstrukce.

Podoba zámku

Starý mirošovský zámek je jednoduchá patrová budova. Nový zámek je obdélný patrový objekt s rizalitem, mansardovou střechou, vížkou a balkónem. Zámecký areál je obklopen parkem. Zámek v Mirošově nabízí stálou expozici o historii zámku a jeho nedávné rekonstrukci. Návštěvník zde může také navštívit expozici o L. K. Feierabendovi, ministru financí Benešovy exilové vlády.

Tipy na výlet

Prohlédnout si můžete tzv. Švédský most v Dobřívi, Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, zříceninu hradu Drštka nebo renesanční, pseudogoticky upravený, zámek Spálené Poříčí.

Ubytovat se můžete v Rokycanech.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Podzimní jarmark Rokycany 2024

27.10.2024 - 27.10.2024
Rokycany

Oslavte příchod podzimu jedinečnou kombinací tradic, řemesel a skvělého jídla na podzimním jarmarku v Rokycanech!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 27. říjen

Dnes má svátek Šarlota / Zoe

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete