Statistika našeho portálu

  • 102 281 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Mladá Vožice

Mladá Vožice

Na Žižkově náměstí ve městě Mladá Vožice stojí barokní mladovožický zámek.Vožice se poprvé připomíná v roku 1318, kdy se uvádějí Vilém a po něm Velislav z Vožice, nejspíše první ze zástavních držitelů zdejšího hradu. Z hradu zůstaly dnes jen nepatrné zbytky, na nich je postavena terasa s kaplí Nanebevzetí Panny Marie. Historie zámkuMladovožický barokní zámek byl vystavěn v roce 1735 Ferdinandem z…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Mladá Vožice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Tábor
Obec
Mladá Vožice
Telefon

Na Žižkově náměstí ve městě Mladá Vožice stojí barokní mladovožický zámek.

Vožice se poprvé připomíná v roku 1318, kdy se uvádějí Vilém a po něm Velislav z Vožice, nejspíše první ze zástavních držitelů zdejšího hradu. Z hradu zůstaly dnes jen nepatrné zbytky, na nich je postavena terasa s kaplí Nanebevzetí Panny Marie.

Historie zámku

Mladovožický barokní zámek byl vystavěn v roce 1735 Ferdinandem z Küenburga na místě dřívější tvrze, jež tu vznikla ještě před rokem 1579. Ve 30. letech 18. století za Küenburgů, kteří jej vlastnili 250 let, byl barokně přestavěn do dnešní podoby a v 19. století klasicistně upraven. Po 2. světové válce roku 1946 bylo panství konfiskováno a v zámku zřízena městská galerie, poté byl zde umístěn podnik KOH-I-NOOR, který sice znamenal nová pracovní místa pro místní obyvatele, avšak zámecké sídlo značně poškodil. Nyní je zdevastovaný objekt veřejnosti nepřístupný a v rekonstrukci.

Dispozice zámku

Mladovožický zámek je čtyřkřídlá jednopatrová budova, rozložená kolem nádvoří, průčelí má postraní nárožní dvoupatrové pavilóny. Vstupní vestibul zámku je členěn dvěma řadami pilířů směrem ke schodišti s freskou s mytologickým námětem z let 1740 - 1760. V několika místnostech je ještě zachována klasicistní malovaná výzdoba z 19. století od W. A. Minderhouba. V některých interiérech jsou zachovány klenby, zčásti se štukovými rámci, v patrech všude štukované stropy. Ze slavnější jeho minulosti zůstala tu krásně vyřezávaná vrata, tepaná mříž na balkoně a umělecké schodiště. V zámku je kaple sv. Karla Boromejského. Zámecký balkon vybavuje vzpomínku na barokní lásku učitelského mládence, jak o ní, jakožto o jiných příbězích ze života počestných měšťanů, vypravuje místní rodák František Pigl-Vožický v knížce "Z doby krinoliny".

Tipy na výlet

V nedaleké obci Běleč stojí goticko-renesanční zřícenina hradu Šelmberk. U téže obce najdeme i židovský hřbitov. Za návštěvu stojí i pohádkově nádherný klasicistní zámek Chotoviny.

Ubytování najdete v Táboře.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 6. květen

Dnes má svátek Radoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete