Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Nová Bystřice

Nová Bystřice

Klasicistní průčelí Bystřického zámku je vidět přímo z náměstí města Nové Bystřice.Historie zámku a ničivé požáryPůvodně zde stával gotický hrad ze 13. století. V letech 1602-1615 vlastnil panství Radslav Kinsky ze Vchynic a Tetova. Po velkém požáru z roku 1607 nechal zámek od základu znovu obnovit za pomoci stavebních mistrů z Lombardie. Novobystřický zámek v přibližně dnešní podobě je renesančn…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nová Bystřice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Jindřichův Hradec
Obec
Nová Bystřice
Telefon

Klasicistní průčelí Bystřického zámku je vidět přímo z náměstí města Nové Bystřice.

Historie zámku a ničivé požáry

Původně zde stával gotický hrad ze 13. století. V letech 1602-1615 vlastnil panství Radslav Kinsky ze Vchynic a Tetova. Po velkém požáru z roku 1607 nechal zámek od základu znovu obnovit za pomoci stavebních mistrů z Lombardie. Novobystřický zámek v přibližně dnešní podobě je renesanční stavbou z roku 1610 - 1611. Radslav Kinský takto zvelebené panství prodal již roku 1615 Lucii Ottilii Slavatové z Hradce. Rovněž po požáru roku 1651 nechal Adam Paul Slavata zámek znovu vystavět.

V 17. století byl k bývalé věži přistavěn byt správce zámku. Také uvnitř bylo sídlo vyzdobeno pěknými nástěnnými malbami. Za Jana Jiřího Jáchyma Slavaty býval zámek v dokonalém stavu a honosně zařízen s množstvím obrazů zámeckých pánů a jejich rodin. Dokonce i po požáru roku 1691 byl zámek znovu vystavěn, po dalším ničivém požáru roku 1774 však již hraběnka Terezie z Trautmannsdorfu z finančních důvodu nedokázala zpustošený objekt obnovit celý. Druhé patro starší části zámku zůstalo neobydleno.

Roku 1810 nechal tehdejší majitel panství František Loubal z neobydleného patra vytrhat mnoho železa pro nově zřízené hamry, v důsledku čehož muselo být patro sneseno roku 1843 úplně. V druhé polovině 19. století se v zámku nacházela též tkalcovská škola, byt jejího ředitele, mateřská škola a hospodářské úřady. Posledními majiteli zámku byla od roku 1909 židovská rodina Bruno Kerna, kterému bylo panství zestátněno roku 1945. Od konce 2. světové války zámek postupně chátral. Ani po roce 1989 nemělo město finance na udržování této památky. Dnes je zámek opět v soukromých rukou a je přístupný jenom příležitostně.

Zámek dnes

Nejstarší zachovalou částí zámku jsou spodní sklepy na východní straně a zbytky obranné věže na druhém nádvoří z 15. století, ostatek pochází až z konce 16. a počátku 17. století.

Tipy na výlet

Za návštěvu stojí zřícenina hradu Landštejn a hned vedle vodní nádrž Landštejn. U obce Lásenice najdeme skromné pozůstatky zaniklé tvrze.

Ubytovat se můžete hned v Nové Bystřici.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete