Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Osov

Osov

Barokní zámek stojí na severním okraji malé obce Osov na Berounsku. Zámek je poměrně rozsáhlá trojkřídlá budova s polopatrem, k hlavnímu průčelí je přistavěný novodobý balkón. Na zahradním průčelí je hezký vstupní portál, k zámku vedou staré malebné aleje. Zámek dnes patří soukromým majitelům a není bohužel veřejnosti přístupný.Historie zámku První písemná zmínka o vsi Osov pochází z roku 1379. P…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Osov
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Beroun
Obec
Osov
Telefon

Fotogalerie k článku

Barokní zámek stojí na severním okraji malé obce Osov na Berounsku. Zámek je poměrně rozsáhlá trojkřídlá budova s polopatrem, k hlavnímu průčelí je přistavěný novodobý balkón. Na zahradním průčelí je hezký vstupní portál, k zámku vedou staré malebné aleje. Zámek dnes patří soukromým majitelům a není bohužel veřejnosti přístupný.

Historie zámku

První písemná zmínka o vsi Osov pochází z roku 1379. Později zde stála tvrz, připomínaná v roku 1504. V držení panství se vystřídala celá řada majitelů, než koupil Osov v roce 1677 Ferdinand Maxmilián z Kounic. Za Kouniců se poměrně malý statek změnil v rozsáhlejší panství, k němuž náleželo 12 vesnic. Noví majitelé nechali původní starou tvrz zbořit a na jejím místě postavil Jan Adolf hrabě z Kounic v letech 1728 – 1737 barokní zámek obklopen rozsáhlým francouzským barokním parkem. Kounicové drželi Osov do roku 1804, později se majitelé panství střídali až jej roku 1840 získali orličtí Schwarzenbergové.

Za nich byl na místě francouzské zahrady založen anglický park. Po první pozemkové reformě se stal osovský zámek v roce 1927 součástí zbytkového statku. Poté získala zámek rodina Palivců, kterým byl znárodněn v roce 1948 a sloužil jako domov důchodců. Po roce 1990 byl Osov vrácen v restituci potomkům původních majitelů a dnes slouží jako rekreační sídlo anglického stylu s možností ubytování, různých sportovních aktivit i dobrého jídla.

V okolí můžete vystoupit na rozhlednu Studený vrch u Hostomic. Z ní uvidíte i krásné dobříšské lesy. Ubytovat se můžete například na Dobříši. Zde stojí za návštěvu zámek Dobříš.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

XXIV. poberounský folklorní festiva…

04.05.2024 - 04.05.2024
Hrad, u radnice

Festival Staročeské máje, největší přehlídka folkloru (nejen) ve středních Čechách, se bude konat všechny květnové…

Hypnotizér v Hořovicích | květen 20…

21.05.2024 - 21.05.2024
Nádražní 606, Hořovice

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete