Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Plaveč

Plaveč

Obec Plaveč, ležící na starobylé obchodní cestě vedoucí ze Znojma na Jihlavu, byla známa již ve 13. století.Historie zámkuPlavečskou tvrz založil pravděpodobně Ranožír z Plavče, v letech 1260 – 1268, sudí na znojemském hradě. Areál tvrze se postupně rozšiřoval, roku 1358 za Aleše z Police je již nazývána hradem. Na konci 15. století držel tvrz Jiří Licek z Plavče a mezi léty 1557 &n…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Plaveč
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Plaveč
Telefon

Obec Plaveč, ležící na starobylé obchodní cestě vedoucí ze Znojma na Jihlavu, byla známa již ve 13. století.

Historie zámku

Plavečskou tvrz založil pravděpodobně Ranožír z Plavče, v letech 1260 – 1268, sudí na znojemském hradě. Areál tvrze se postupně rozšiřoval, roku 1358 za Aleše z Police je již nazývána hradem. Na konci 15. století držel tvrz Jiří Licek z Plavče a mezi léty 1557 – 1639 byla v rukou pánů z Hodic. Koncem 16. století nechali Hodičtí přestavět tvrz v malý čtyřkřídlý renesanční zámek s arkádami po jedné straně dvora. Nově vybudované zámecké sídlo získala v roce 1639 Johanka Alhnanová, a poté její manžel Tobiáš Aliman z Almštejna. V roce 1679 připadl zámek Ludvíku Raduitu de Souches, známému obhájci Brna proti Švédům, který tak spojil plavečský, hostimský a jevišovický statek v jeden celek. Poslední držitel rodu de Souches přebudoval v roce 1742 renesanční zámek v barokní sídlo. Poslední šlechtické úpravy zámku proběhly za Widmannů v roku 1832.

Dispozice zámku

Zámek v Plavči, stojící na mírné vyvýšenině nad záhybem řeky Jevišovky, je na pohled jednoduchá budova, která však prošla složitým stavebním vývojem. Zámek je čtyřkřídlá dvoupatrová stavba, jejíž vstupní průčelí má mělký střední rizalit se štítem. V nádvoří jsou zbytky zazděných renesančních arkád. Okolo zámku se rozprostírá rozsáhlý park z počátku 19. století, v němž stojí pozdně románská rotunda ze 13. století. V předzámčí jsou budovy bývalého hospodářského dvora. V přízemí východního křídla zámku vidíme ještě zachovány gotické klenby. Původní zámecké interiéry však zcela podlehly účelovým novodobým adaptacím sídla na domov seniorů, který zde sídlí, a proto není zámek běžně přístupný pro veřejnost.

Tipy na výlet

V nedalekém Znojmě najdete zámek Znojmo, Památník Prokopa Diviše, dominikánský klášter, děkanský chrám sv. Mikuláše nebo kapucínský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele. V Hlubokých Mašůvkách stojí kostel Navštívení Panny Marie. Navštívit můžete také zříceninu hradu Lepikus, rotundu Nanebevzetí Panny Marie, zámek Jevišovice a vodní nádrž Jevišovice nebo vodní nádrž Výrovice.

Ubytovat se můžete hned ve Znojmě.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete