Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Polná

Polná

Renesanční zámek Polná leží na okraji stejnojmenného městečka s přibližně 5000 obyvateli, v blízkosti rybníka Peklo, okres Jihlava, kraj Vysočina. V roce 2007 byla Polná vyhlášena historickým městem roku 2006.Hrad jako předchůdcePrvní písemná zmínka o Polné je z roku 1242. Jan z Polné, syn Zbyslava z Bratčic, založil zdejší ves. Kolem roku 1320 ji Janovi příbuzní prodali Jindřichovi z Lipé a v ro…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Polná
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Jihlava
Obec
Polná
Telefon

Fotogalerie k článku

Renesanční zámek Polná leží na okraji stejnojmenného městečka s přibližně 5000 obyvateli, v blízkosti rybníka Peklo, okres Jihlava, kraj Vysočina. V roce 2007 byla Polná vyhlášena historickým městem roku 2006.

Hrad jako předchůdce

První písemná zmínka o Polné je z roku 1242. Jan z Polné, syn Zbyslava z Bratčic, založil zdejší ves. Kolem roku 1320 ji Janovi příbuzní prodali Jindřichovi z Lipé a v roce 1356 bylo panství postoupeno Ješkovi Ptáčkovi z Pirkenštejna. K úpravám hradu došlo poprvé ve 14. století, v letech 1464 – 1515, za vlády pánů z Kunštátu, byla provedena pozdně gotická přestavba. Vznikl tak pozdně gotický trojpodlažní palác v SZ areálu hradu.

Historie zámku

Koncem 16. století hrad vyhořel a ihned po požáru byl původní palác přestavěn v renesanční zámek. Nově bylo vystavěno jižní křídlo, k severní části východní hradby byla přistavěna renesanční hospodářská budova tzv. Hradecký dům. Po bitvě na Bílé hoře v roce 1623 získali zdejší zámek Ditrichštejnové, kterým náležel až do roku 1864. Ještě v roce 1623 upravili vstupní bránu předhradí a pravděpodobně i jeho opevnění. V 2. polovině 17. století bylo upraveno nádvoří vlastního hradu, přistavěna hospodářská budova, v ní byl zřízen průjezd s ditrichštejnským erbem a uprostřed nádvoří byla v roce 1693 postavěna kašna. Celý hradní areál sloužil jako byty úředníků a sídlo správy panství. V roce 1794 hrad opět vyhořel. Ditrichštejnové však neměli zájem o jeho opravu, sídlo úřadů bylo přeloženo do přibyslavského zámku, 3. patro paláce bylo zbořeno a zbytek jen provizorně zastřešen. V roce 1844 se zbořila větší část severního křídla s kaplí a arkádovou chodbou. Torzo zámku pak bylo pronajímáno jako byty, či sloužilo jako skladiště.

V roce 1922 koupil objekt Václav Pojmon a ten jej věnoval Sokolu a Spolku městského muzea, který zde začal umísťovat sbírky. Zámek byl částečně opraven v letech 1922 - 26 pro potřeby muzea za účasti K. Hilberta, nyní je v rekonstrukci. Dnes je zámek Polná sídlem místní pobočky Muzea Vysočiny.

Podoba zámku

Zámecký areál se skládá z předhradí tvořeného třípatrovou věží se vstupní branou a jednopatrovou polokruhovou budovou přistavěnou k věži a vlastního hradu. Zde na jižní a východní straně můžeme vidět hospodářské budovy s průjezdem a vlastní zámek (hradní palác). V dnešní podobě je zámek dvoupatrová obdélná budova, na severní straně se připojuje část přízemí severního křídla, na jihu renesanční křídlo. Na severu a západě se nachází kolem vlastního hradu hradba, v SZ nároží stojí okrouhlá bašta.

Zámecká expozice

Expozice zámku Polná představuje Venkovská lékárna z přelomu 18. a 19. století, soubor historických hodin a hodinářská dílna. Unikátem zdejší výstavy je Stará škola v Poděbradově ul. 79 - třída, kabinety a byt učitele.

Tipy na výlet

Pokud budete mít po návštěvě zámku ještě sílu na další památky, pak můžete navštívit budovu bývalé městské elektrárny, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Kateřiny, kostel sv. Anny nebo židovské město a jeho synagogu. Po kraji se můžete rozhlédnout například z rozhledny Rosička u Sázavy. Za návštěvu stojí i zřícenina hradu Ronov u Přibyslavi.

Ubytovat se můžete v Přibyslavi.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Burza Heulos 2024 - Jihlava

18.05.2024 - 18.05.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Tomáš Vaněk a Monika Sommerová - Ko…

23.05.2024 - 23.05.2024
Jihlava

Koncert dvou muzikálových hvězd Tomáše Vaňka a Moniky Sommerové k roku české hudby 2024 nabídne repertoár klasických…

Burza Heulos 2024 - Jihlava

20.07.2024 - 20.07.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Burza Heulos 2024 - Jihlava

21.09.2024 - 21.09.2024
Jihlava

Burza, bleší veletrh poblíž centra krajského města Jihlava. Původní a jediná myšlenka akce je dát druhou šanci použitým…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete