Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Přibyslav

Přibyslav

Na okraji města, na mírném návrší stojí renesanční zámek Přibyslav, postavený na místě původního gotického hradu.Historie místaHrad zde stával v první polovině 13. století, z doby kdy se v Přibyslavi dolovalo stříbro. V roce 1424 byl dobyt husity a poté opět obnoven.Renesanční zámekPočátkem 16. století však hrad zpustl a místo něho byl vystavěn kolem roku 1560 nový renesanční zámek Zachariášem z …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Přibyslav
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Havlíčkův Brod
Obec
Přibyslav
Telefon

Na okraji města, na mírném návrší stojí renesanční zámek Přibyslav, postavený na místě původního gotického hradu.

Historie místa

Hrad zde stával v první polovině 13. století, z doby kdy se v Přibyslavi dolovalo stříbro. V roce 1424 byl dobyt husity a poté opět obnoven.

Renesanční zámek

Počátkem 16. století však hrad zpustl a místo něho byl vystavěn kolem roku 1560 nový renesanční zámek Zachariášem z Hradce. Nové zámecké sídlo bylo v 18. století rozšířeno barokními přístavbami. Roku 1767 zámek vyhořel, ale opět byl opraven. Toto se opakovalo i roku 1847, kdy oprava po požáru měla za následek klasicistní podobu sídla.

Podoba zámku

Celý zámecký komplex se rozkládá okolo dvou obdélných nádvoří. V jižním nádvoří se nachází arkádový ochoz tvořený toskánskými sloupy, na klasicistně upraveném severním průčelí je umístněn erb Ditrichštejnů. Západní fasáda budovy je pokryta sgrafity.

V současné době zámek vlastní Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Praze/Centrum hasičského hnutí Přibyslav a je zde umístněno hasičské museum. Výstava "Historie požární ochrany" byla na zámku otevřena v roce 1983 a představuje historickou i současnou požární techniku. Dále se zde nachází síň mezinárodní spolupráce zemí CTIF a také regionální výstava Přibyslavsko (archeologie, repliky husitských zbraní, tzv. Žižkova síň). Zdejší historickou zajímavostí je, že při obléhání Přibyslavi v roce 1424 zemřel Jan Žižka z Trocnova, a proto byla v místě úmrtí u obce Žižkovo pole vybudována jako památník velká kamenná mohyla.

Tipy na výlet

V Přibyslavi najdete dále Kulturní zařízení města a jeho expozici nebo zříceninu hradu Ronov. V Havlíčkově Borové se nachází Památník K. H. Borovského. V nedaleké Polné najdete budovu bývalé městské elektrárny, kostel sv. Kateřiny, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Anny nebo židovské město se synagogou. Po kraji se můžete rozhlédnout například z rozhledny Rosička u Sázavy.

Ubytovat se můžete přímo v Přibyslavi.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hudební festival: Hrošení na Řece 2…

19.07.2024 - 20.07.2024
pláž rybníku ŘEKA v…

Hudební festivaly HROŠENÍ NA ŘECE mají vždy něco navíc - nyní vystoupení IRSKÝCH TANEČNIC! Samozřejmě nesmí chybět…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete