Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Radíč

Radíč

Raně barokní zámek v Radíči je jednopatrová budova pocházející z konce 17. století s bohatou vnitřní štukovou výzdobou. Zámecké výklenky byly původně opatřeny sochami světců sv. Víta a sv. Jana Nepomuckého od významného sochaře Jana Brokoffa z roku 1713. Později byly přeneseny na kamenný most přes Mastník, později umístěny u blízké kaple.Zámek rytířů a princezen – zámek Radíč&hellip…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Radíč
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Příbram
Obec
Radíč
Telefon

Fotogalerie k článku

Raně barokní zámek v Radíči je jednopatrová budova pocházející z konce 17. století s bohatou vnitřní štukovou výzdobou. Zámecké výklenky byly původně opatřeny sochami světců sv. Víta a sv. Jana Nepomuckého od významného sochaře Jana Brokoffa z roku 1713. Později byly přeneseny na kamenný most přes Mastník, později umístěny u blízké kaple.

Zámek rytířů a princezen – zámek Radíč

… barokní zámek s atmosférou pohody romantického venkova … ideální místo pro svatby a rodinné výlety s dětmi.

Slavnostní otevření nově opraveného jižního křídla zámku s interiéry zdobenými nástropními malbami z období raného baroka a zařízeny ve stylu francouzských zámeckých usedlostí proběhlo v roce 2012. Zámek je otevřen pravidelně v návštěvnickém provozu čtvrtek – neděle, o prázdninách pak celý týden mimo pondělí.

Pro své dospělé i dětské návštěvníky připravil tým průvodců ze sedlčanského divadelního spolku Našlose zážitkové prohlídky zámku – ZÁŽITKOVÉ PROHLÍDKY VŠEMI SMYSLY aneb ochutnejte na vlastní kůži, jak vypadá, zní a voní zámek Radíč. Jsou připravena 2 zábavná témata prohlídek: pro rodiny s malými dětmi vždy oblíbené téma Hledání čarovného pokladu s rytířem, pro starší objevitele pak téma Tajemné šifry a symboly v barokních malbách s barokním malířem. Návštěvník se stává součástí příběhu zámku, v interiérech nejsou žádné bariéry, naopak - průvodci v dobových kostýmech motivují velké i malé návštěvníky zámku, aby při prohlídkách zapojili všechny smysly – zrak, sluch, hmat, čich a dokonce i chuť. Prohlídka je především zábavou, ale návštěvníci se také dozví na základě podprahového a smyslového vnímání základní informace o historii zámku, jeho architektuře a raně barokních malbách. Milovníci interiérového designu jistě nadchne propojení baroka s ležérním stylem jakoby lehkým vánkem přiváté z jižní Francie.

Pohoda romantického venkova nekončí samotnou prohlídkou interiérů jižního křídla zámku. Pro radost dětských očí je připravena Dětská zbrojnice z dílny papírového platnéře Jiřího Havlise z Borovan, kde se kluci mohou alespoň na chvíli proměnit v opravdové rytíře v brnění s meči, štíty, halapartnami apod.– vše právě na míru pro malé rytíře. Část kolekce je připravena i k prodeji, pokud se nějaký malý rytíř už nebude chtít odloučit od vybraného meče, či helmice. Nezapomínáme ani na holčičky – je pro ně připraven Budoár pro princeznu, kde se mohou třeba i s maminkou proměnit díky šatům inspirovaným rokokem, parukám, krinolínám, korunkám a jiným veledůležitým doplňkům v opravdové princezny.

Zámecké zahrady jsou upraveny jak pro odpočinek dospělých, tak radovánky děti v duchu romantického tématu "zámek rytířů a princezen". Pro malé rytíře je připravena i půjčovna dětské zbroje a kolbiště pro rytířské turnaje, kde si mohou ověřit své rytířské dovednosti. Pro princezny je připraven pak osedlaný poník na procházky po zahradě. Dospělým odpočinek zpříjemníme piknikem s první a jedinou bio Kávou3Vůní od Biopekárny Zemanka, moravskými frgály či delikatesními čokoládovými lanýži Lucie Glaister. Budou-li se chtít návštěvníci ponořit hlouběji do svých smyslů, mohou ochutnat i zámecký Nápoj lásky inspirovaný jednou z milostných barokních maleb z interiérů zámku. Pro milou vzpomínku mohou navštívit na závěr zámecký Boutique ve staré francouzské almaře, který prezentuje hand-made výrobky probouzející smysly značky Chateau Radíč Collection, jež ocení všechny staromilsky laděné duše milující něžný design romantického venkova v kombinaci s kvalitou.

Přijďte ochutnat na vlastní kůži, jak vypadá, zní a voní zámek Radíč…

Shrnutí:

Zámek rytířů a princezen – zámek Radíč …barokní zámek s atmosférou pohody romantického venkova

Ideální místo pro svatby a rodinné výlety s dětmi

Zážitkové prohlídky zámku prohlídky všemi smysly aneb ochutnejte na vlastní kůži jak vypadá, zní a voní zámek Radíč. První prohlídky zámku bez bariér, kde se i dětský návštěvník nejen dívá, ale i dotýká exponátů, ochutnává, čichá, naslouchá… Témata prohlídek: 1) Hledání čarovného pokladu s rytířem – prohlídka na míru pro rodiny s dětmi, 2) Tajemné symboly a šifry v barokních malbách s barokním malířem – prohlídka pro dospělé

Interiéry ve francouzském stylu zdobené zrestaurovanými barokními freskami

Dětská zbrojnice pro malé rytíře z dílny papírového platnéře Jiřího Havlise z Borovan

Budoár pro princeznu, kde se malé holčičky promění v princezny s šatičkami inspirovanými rokokem

Zámecké zahrady pro odpočinek dospělých i radovánky dětí s rodinným piknikem na dekách

První kavárna s bio Kávou3Vůní od Biopekárny Zemanka, s moravskými frgály, delikatesními čokoládovými lanýži Lucie Glaister a Nápojem lásky Chateau Radíč

Boutigue ve francouzské almaře s hand-made výrobky probouzející smysly

Více na www.zamekradic.cz

Historie zámku

První doložená zmínka o Radíči pochází z roku 1376, kdy na místní rytířské tvrzi sídlil rod Valovských z Úsuší. Za vlády Karla Leopolda Henegka radíčská tvrz vyhořela. Henegk pak vystavěl blíže spáleného sídla nový zámek a v roce 1682 založil mariánskou kapli. Majitelé zdejšího panství se v průběhu staletí rychle střídali. Na základě pozemkové reformy byla pak v letech 1923 - 1926 většina radíčského velkostatku rozparcelována mezi rolníky. Na zbytkovém statku se do roku 1945 vystřídalo ještě několik majitelů, např. prezident čsl. banky v Praze JUDr. Oberthor. Zámek i velkostatek byl v roce 1944 obsazen velením SS. Po roce 1945 se panství dostalo pod národní správu, v roce 1947 bylo opět rozparcelováno a zbytek přešel v roce 1950 pod státní statky.

Dispozice zámku

Zámek v Radíči je čtyřkřídlá patrová stavba kolem nádvoří. Vyšší východní křídlo je obdélné, členěné lizénovými rámci a vysokou římsou. Tři ostatní křídla jsou nižší s jednoduššími fasádami. Hlavní portál je raně barokní, na západním průčelí vidíme zahradní portikus, na hřebeni střechy východního křídla se vypíná vížka. Proti východnímu průčelí zámku stojí raně barokní, původně loretánská, zámecká kaple. V sálech 1. patra se nachází štuková výzdoba a nástěnné malby z konce 17. století. V empírovém pokoji pobýval po nuceném odchodu z pražské univerzity italský učenec, doktor filosofie a kněz-reformátor Bernard Bolzano (1781-1848).

V nedalekém okolí můžete navštívit zříceninu hradu Kozí hřbet, zříceninu hradu Ostromeč nebo vystoupit na rozhlednu Drahoušek u Osečan.

Ubytování naleznete na Nové Živohošti nebo v Sedlčanech

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Mistrovství ČR v králičím hopu 2024…

13.04.2024 - 13.04.2024
Sportovní hala Příbram

Všechny příznivce králíků a sportu zveme na 12. Mistrovství České republiky v králičím hopu. Již 13. dubna v Příbrami…

Beer&Grill Fest Příbram 2024

20.04.2024 - 20.04.2024
Divadlo A. Dvořáka…

Zveme vás na 1. ročník festivalu Beer&Grill Fest, kde budete moci ochutnat jedinečná piva od malých i větších pivovarů…

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete