Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Rosice

Rosice

Renesanční zámek Rosice stojí na okraji stejnojmenného města na kopci nad soutokem Bobravy s Říčanským potokem. Poloha sama svědčí o původně obranném charakteru sídla, který byl později přestavěn v pohodlnější rezidenci. Historie zámkuV Rosicích stávala původně gotická tvrz, která vznikla ve druhé třetině 13. století, jako středisko panství a sídlo zdejšího starobylého rodu. Kolem roku 1259 se po…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Rosice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Rosice
Telefon

Renesanční zámek Rosice stojí na okraji stejnojmenného města na kopci nad soutokem Bobravy s Říčanským potokem. Poloha sama svědčí o původně obranném charakteru sídla, který byl později přestavěn v pohodlnější rezidenci.

Historie zámku

V Rosicích stávala původně gotická tvrz, která vznikla ve druhé třetině 13. století, jako středisko panství a sídlo zdejšího starobylého rodu. Kolem roku 1259 se podle něho nazývali bratři Bohuš a Hartman z Rosic, původně z Čeblovic. Od roku 1319 náležely Rosice Hechtům z Rosic, z nichž vynikl Jošt Hecht jako nejvyšší sudí, podkomoří a purkrabí na Veveří. Posledním z tohoto rodu byl Václav, který taky zastával úřad purkrabího na hradě Veveří. Rosický hrad poznačily husitské války, hrad byl pobořen, Hechtové jej však částečně obnovili. Po vymření rodu opravu panství dokončil Hynek z Kukvic, který získal rosické panství před koncem 15. století. Počátkem 16. století koupila hrad od Kateřiny z Kukvic Bohunka z Pernštejna. Po Bohunce přešly Rosice do vlastnictví pánů z Lipé. Za Pertolda z Lipé došlo pravděpodobně k zahájení přestavby gotického hradu na zámek. V roce 1562 koupil panství Jan starší ze Žerotína, kdy k Rosicím patřila i řada okolních vsí. V letech 1570 — 1597 vystavěl v místech někdejšího hradu renesanční zámek.

Byla to dvoupatrová budova s obdélníkovým nádvořím, do něhož na severní a západní straně vedly otevřené arkády. Uvnitř zámku byly prostorné renesanční sály. Jan starší ze Žerotína užíval Rosice však jako druhé sídlo, jeho hlavním sídlem byla Náměšť nad Oslavou. Po Janově smrti zdědil zámek syn Karel starší ze Žerotína. Po sňatku s Barborou Krajířovou z Krajku se stal Rosický zámek jeho hlavním sídlem. Žerotínové provedli celou přestavbu na renesanční zámek a důsledně odstranili všechny vnější znaky gotického hradu. Právě zde se roku 1611 dohodla moravská šlechta, že vystoupí ve prospěch Matyáše proti císaři Rudolfu II. Po bělohorské bitvě poskytl Karel ze Žerotína na zámku útulek mnoha bratrským kněžím. V důsledku protireformačních nařízení prodal Žerotín panství Albrechtovi z Valdštejna, ten je obratem postoupil dvorskému kancléři Janovi z Werdenberka. Pak se na Rosicích střídali majitelé, až je po roce 1684 získal Jiří Ruprecht Haušperský z Fanalu.

Ve druhé polovině 18. století byl zámek částečně zbarokizován, i když jeho vnější vzhled zůstal v podstatě zachován. Uvnitř byly umělecky vyzdobeny stropy a kaple. Kolem zámku byl zřízen park. Poslední z Haušperků, Jan Nepomuk, se zabýval moravskými dějinami a zanechal na rosickém panství knihovnu. Zámek opět střídal majitele a od půlky 19. století jej vlastnili držitelé hradu Veveří, Sinové. Posledním soukromým vlastníkem byl Mořic Deforest — Bischofsheins. V roce 1925 byl zámek zestátněn. Dnes je zámek v rukou města Rosic a je zde umístněna městská knihovna i několik kanceláří.

Podoba zámku

Na vnitřním nádvoří je možno obdivovat pozdně renesanční arkády a psaníčka. Prohlídková trasa zahrnuje přes 20 místností. Nejstarší z nich jsou vyzdobeny výmalbou s figurálními, rostlinnými a zvířecími alegorickými motivy. Dále si zde můžeme prohlédnout bohatě a jemně zpracované štukové stropy. Přilehlá zámecká kaple je vyzdobena klasicistními malbami. Expozice obsahuje, mimo jiné, mnoho pohlednic a dopisnic (několik set pohledů z Rosic a okolí).

Tipy na výlet

V okolí můžete vystoupit na Menšíkovu rozhlednu u Hlíny, navštívit zámek Šlapanice, zámek Křtiny nebo Alexandrovu rozhlednu. Podívat se můžete také na Jarošův mlýn – Muzeum mlynářského řemesla ve Veverské Bítýšce nebo Památník Pohádky máje v Ostrovačici. V Ivančicích najdete rozhlednu René nebo zámek. V Brně můžete navštívit Technické muzeum, Mendelianum, Uměleckoprůmyslové muzeum, Dům pánů z Kunštátu, Biskupský dvůr nebo Dětské muzeum.

Ubytování jistě najdete v Brně.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Železo v Železném aneb setkání ková…

03.08.2024 - 03.08.2024
Železné

Vyhlášený minifestival Železo v Železném, aneb setkání kovářů u piva. Máte rádi řemesla? A co pivo? Říká se „Co Čech to…

Strach v Permoniu 2024 - Oslavany

17.08.2024 - 17.08.2024
Permonium® - zábavní…

Noční týmová hra v hororové atmosféře.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete