Statistika našeho portálu

  • 102 287 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Sádek

Čáslavice

Zámek Sádek se tyčí na osamělém kuželovitém kopci mezi vesnicemi Kojetice a Čáslavice v okrese Třebíč. V zámku sídlila donedávna základní škola, dnes je prázdný a čeká na svoje další využití.Historie zámkuNejstarší zpráva o hradu Sádek, kdysi zvaném Ungersberg, pochází z roku 1286, kdy jej vlastnil Štěpán z Uher. Štěpán vybudoval strategicky významný objekt, kterého se však …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Čáslavice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Třebíč
Obec
Čáslavice
Telefon

Zámek Sádek se tyčí na osamělém kuželovitém kopci mezi vesnicemi Kojetice a Čáslavice v okrese Třebíč. V zámku sídlila donedávna základní škola, dnes je prázdný a čeká na svoje další využití.

Historie zámku

Nejstarší zpráva o hradu Sádek, kdysi zvaném Ungersberg, pochází z roku 1286, kdy jej vlastnil Štěpán z Uher. Štěpán vybudoval strategicky významný objekt, kterého se však roku 1312 zmocnil Jan Lucemburský. Od roku 1387 drželi Sádek Šternberkové a koncem 14. století Valdštejnové. V polovině 16. století přestavěli Brtničtí z Valdštejna Sádek v renesančním slohu. Od té doby jsou hradní křídla rozložena kolem hlavního podélného nádvoří. Východní nádvorní stranu zdobí v přízemí dvojité renesanční arkády, v prvém patře lodžie s kamenným sloupkovitým zábradlím.

Pro účast na stavovském povstání v letech 1618–1620 byl hrad zkonfiskován a získali jej Cerboniové, kteří jej v letech 1676–1677 postoupili moravskému zemskému advokátu Bohumíru Walldorfovi. Se sestrou posledního Walldorfa se oženil František Jan Chorynský z Ledské a v majetku rodu Chorynských zůstal Sádek až do roku 1945. V roce 1694 zámek vyhořel a po požáru byl barokně upraven. Hlavní věž byla snížena až ke krovu, vybudovány hospodářské budovy a obydlí, hradní kaple dostala štukovou výzdobu. Od té doby se podoba sídla v podstatě nezměnila.

Podoba zámku

Sádek je čtyřkřídlá jednopatrová budova, soustředěná kolem obdélníkového čestného dvora. V rozích západní strany nádvoří jsou dvě malé válcové věže, opatřené schodištěm a dveřmi. V západní části nádvoří stojí kaple, v jižním křídle je sál s klasicistními malbami kraje, z období Chorynštích z Ledské. V první polovině 19. století byl zámek klasicistně upraven.

Tipy na výlet

V Třebíči jiste stojí za návštěvu zámek, kapucínský klášter, Černý dům, románsko-gotická bazilika sv. Prokopa, která je i na seznamu památek UNESCO. Ve městě můžete také navštívit Muzeum Vysočiny, Malovaný dům nebo bývalou továrnu Tusculum. V Moravských Budějovicích můžete navštívit renesanční zámek, masné krámy nebo středověký dům. V Jaroměřicích nad Rokytnou mají Muzeum Otokara Březiny.

Ubytovat se můžete přímo v Třebíči.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Ondřej Fencl a Hromosvod 2024 - Tře…

13.05.2024 - 13.05.2024
Národní dům, Karlovo…

IV. koncert Hudebního salónu.

Hazafele 2024 - Třebíč

16.05.2024 - 16.05.2024
Foyer divadla Pasáž,…

IV. koncert Kruhu přátel hudby

Agentura Fanny Praha: Sexem ke štěs…

22.05.2024 - 22.05.2024
Národní dům, Karlovo…

Pikantní komedie o ochladlých vztazích a sexcoachingu.

Screamers - Tuláci časem 2024 - Tře…

29.05.2024 - 29.05.2024
Divadlo Pasáž,…

Zábavný pořad.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 7. květen

Dnes má svátek Stanislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete