Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Šebetov

Šebetov

Pseudorenesanční zámek Šebetov zaujme návštěvníka stejnojmenné obce již z dálky především díky svým dvěma věžičkám. Zámek představuje monumentální, v jádru renesanční, stavbu z 2. poloviny 16. století se vzácnou štukovou výzdobou. Historie zámku Klášter Hradisko u Olomouce na místě šebetovského zámku nechal vystavět v 16. století nevelké sídlo, které bylo na přelomu 17. a 18. století p…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Šebetov
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Šebetov
Telefon

Pseudorenesanční zámek Šebetov zaujme návštěvníka stejnojmenné obce již z dálky především díky svým dvěma věžičkám. Zámek představuje monumentální, v jádru renesanční, stavbu z 2. poloviny 16. století se vzácnou štukovou výzdobou.

Historie zámku

Klášter Hradisko u Olomouce na místě šebetovského zámku nechal vystavět v 16. století nevelké sídlo, které bylo na přelomu 17. a 18. století přestavěno a rozšířeno v barokním slohu. Stavební úpravy byly provedeny za působení na Moravě působícího architekta G. P. Tencalla. Zámek sloužil pro letní pobyt příslušníků kláštera. Současně s přestavbou zámku byl rozšířen i zámecký park a východně od vsi vybudován nevelký letohrádek s kaplí (dnes již zaniklé). Po zrušení kláštera v roce 1784 přešlo zámecké sídlo do soukromého vlastnictví.

Pseudorenesanční přestavba

V roce 1885 byl za Königswarterů přestavěn v pseudorenesančním slohu a v této podobě se nám zámek zachoval dodnes. Zámek je vroubený zámeckým parkem z 30. let předminulého století. V roce 1880 byl park spojen se zámkem železným obloukovým mostem a byla provedena velmi citlivá, přírodní krajinářská kompozice. Vzácných dřevin však najdeme v parku poměrně málo. Po skončení druhé světové války byl majetek rodině Königswarterových zkonfiskován a zámecká budova začala sloužit jiným účelům. Nejdříve jako rekreační středisko a od prosince 1953 sociálním účelům. Nyní je zámek majetkem státu a je veřejnosti nepřístupný, protože zde sídlí Ústav sociální péče Šebetov, který zahájil svoji činnost již v roce 1953.

Až do dnešních dnů se v něm dochovala krásná štuková výzdoba v hlavním sále, na chodbách i v pokojích, stejně jako zajímavé latinsky a německy psané nápisy na stropech a nádherné alegorické obrazy, štuky a malby v zámecké kapli.

Tipy na výlet

V blízkých Boskovicích také najdete Muzeum Boskovicka, výstavu Historické zemědělské stroje, synagogu a židovské město. Za návštěvu stojí i zámek Černá Hora, zřícenina hradu Rychvald, renesanční zámek Lysice nebo zřícenina hradu Nový Hrad. Podívat se můžete i na vodní nádrž Boskovice, rozhlednu Malý Chlum nebo větrný mlýn v Kořenci.

Ubytovat se můžete v Boskovicích.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Jarmark Boskovicko sobě 2024 - Bosk…

23.08.2024 - 23.08.2024
Areál Zámeckého…

Akce se uskuteční v pátek 23. 8. 2024 v areálu Zámeckého skleníku v Boskovicích od 10. do 18. h. V odpoledních hodinách…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete