Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Sluncová

Praha

Historie zámku Sluncová.Jednou z budov, která upomíná na dávnou minulost dnešního území Karlína, je i půvabný zámeček Sluncová v ulici U Sluncové. Dodnes používaný název pochází z poloviny 17. století, kdy se tady rozkládala vinice nazvaná podle majitele, pražského měšťana Josefa Slunce. S největší pravděpodobností se u vinice nacházela i menší viniční usedlost a viniční lis. Po roce 1682 vše zak…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
64/10, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
Telefon

Historie zámku Sluncová.

Jednou z budov, která upomíná na dávnou minulost dnešního území Karlína, je i půvabný zámeček Sluncová v ulici U Sluncové. Dodnes používaný název pochází z poloviny 17. století, kdy se tady rozkládala vinice nazvaná podle majitele, pražského měšťana Josefa Slunce. S největší pravděpodobností se u vinice nacházela i menší viniční usedlost a viniční lis. Po roce 1682 vše zakoupil Jiří Jan Reismann z Riesenberka.

V roce 1731 prodala rodina Reismannova celý majetek, vinici s lisem, dům a zahradu se studnou císařské komisi, která řídila stavbu Invalidovny, a to za 2.500 zlatých. Jak je známo výstavba Invalidovny proběhla jen ve zlomku zamýšleného rozsahu. Poté co se ukázalo že původná plány jsou nad finanční možnosti prodala v roce 1763 císařská komise nevyužité pozemky včetně Sluncové, královskému hejtmanovi kouřimského kraje, rytíři Antonínu Klementu Voříkovskému z Kunratic, za 2.600 zlatých. Brzy na to se poprvé připomíná existence zámečku Sluncová. Vystavěn byl okolo roku 1780 na spojených vinicích Flanderka a Košťálka.

Zámeček Sluncová pak střídala majitele. Na konci 18. století byla u zámečku vystavěna grotta neboli umělá krápníková jeskyně, v níž bylo celkem 8 mramorových sedátek. Do oken zámečku byly dány dřevěné žaluzie, upravena kaple a rozšířena terasa. Hospodářství se zámečkem opět docela často střídalo majitele.

V okolí Sluncové nebylo vůbec bezpečno. Odlehlost místa sváděla k různým nepravostem. Lidé byli v okolí vinic přepadáváni a olupováni. Občas došlo i k vraždě. Proto si majitelé Sluncové vzhledem k těmto okolnostem vydržovali stálého nočního hlídače. Jak se rozšiřovalo velkoměsto začali mizet pole, louky, vinice a nakonec jako upomínka minulých časů zůstal stát pouze tento klasicistní zámeček, obklopený pozůstatkem bývalé zahrady. Ale i ten počátkem 70. let 20. století zchátral a hrozila mu demolice. Role zachránce se ujal průmyslový podnik ČKD Praha, který ho v letech 1978-82 nechal velmi zdařile zrekonstruovat aby jej využil ke školicím, konzultačním akcím a reprezentaci firmy. Dokonce se zachovala i barokní kaple s grottou v její spodní části.

Současnost zámku Sluncová.

Zámek sluncová v Praze Karlíně je v současnosti pro veřejnost uzavřen.

Zajímavé akce v okolí

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Růžový máj 2024 - Praha

18.05.2024 - 18.05.2024
Rašínovo nábřeží

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína.

UlitaFest 2024 - Praha

18.05.2024 - 18.05.2024
Na Balkáně 2866/17a,…

Ponořte se pod hladinu moře! Poznejte krásy podvodního světa, neztraťte se v Bermudském trojúhelníku, přemožte žraloka.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 18. květen

Dnes má svátek Nataša

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete