Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Stráž nad Nežárkou

Stráž nad Nežárkou

Barokní zámek Stráž nad Nežárkou se nachází v stejnojmenném jihočeském městě, přibližně s 846 obyvateli, okres Jindřichův Hradec, kraj Jihočeský. Město je spojeno s památkou slavné pěvkyně Emy Destinnové, která v roce 1914 zakoupila zdejší zámek, kde žila až do své smrti v roce 1930. Od roku 2006 byl obci navrácen status města.Otevírací dobakvěten, červen - So. Ne. od 10 do 16 hod.červenec, srpen…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Stráž nad Nežárkou
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Jindřichův Hradec
Obec
Stráž nad Nežárkou
Telefon

Fotogalerie k článku

Barokní zámek Stráž nad Nežárkou se nachází v stejnojmenném jihočeském městě, přibližně s 846 obyvateli, okres Jindřichův Hradec, kraj Jihočeský. Město je spojeno s památkou slavné pěvkyně Emy Destinnové, která v roce 1914 zakoupila zdejší zámek, kde žila až do své smrti v roce 1930. Od roku 2006 byl obci navrácen status města.

Otevírací doba

květen, červen - So. Ne. od 10 do 16 hod.

červenec, srpen - otevřeno denně (mimo Po) - od 10 do 17 hod.

září - So, Ne - 10 od 10 do 16 hod.

Vstupné

1. hradní a zámecký okruh 70,- Kč (zlevněná 50.-)

Hrad a zámek Stráž nad Nežárkou

Zde se můžete seznámit s významným strážním místem, nad řekou Nežárkou které má obrovskou historii, která sahá téměř na začátek našeho letopočtu. Na tomto místě nejprve bylo stanové ležení pomezní stráže, později rozsáhlé dřevěné hradiště, kde se mohlo ukrýt i civilní obyvatelstvo při nájezdech cizích ozbrojených hord, kteří za účelem drancování našeho území sem najížděli od jihu. Později, když se začaly používat první předchůdci střelných zbraní (vrhače kamenů), začaly se stavět pevné kamenné hrady. Český král Přemysl Otakar I. vyzval mocný rod Vítkovců, aby na tomto místě postavili mohutný strážní hrad. Což se ve 12. století stalo. Po požáru v 17 století, významný rod Šternberků, tento poškozený hrad přestavěl na zámek. Na začátku minulého století tento zámek zakoupila významná operní pěvkyně Ema Destinnová a žila zde až do své smrti v roce 1930.

Podíváme-li se do blízké minulosti zámku, tak zjistíme, že zámek užíval 7 roků wehrmacht, 20 roků armáda ČSR a nakonec 30 roků Ústav sociální péče mentálně postižených pacientů. Žádný z těchto uživatelů se k tomuto historickému objektu nechoval jako starostlivý hospodář, takže nakonec tento historický objekt skončil v žalostném stavu.

Zámek zakoupila v roce 2002 současná majitelka. Obrovským úsilím se jí podařilo objekt rekonstruovat a zachránit. Dnes je považován za jeden z nejhezčích a nejzajímavějších u nás.

Tento zámek nebyl nikdy ve své historii přístupný veřejnosti. Zámek byl poprvé otevřen pro veřejnost v roce 2006, kdy jej slavnostně otevřela manželka prezidenta ČR paní Livie Klausová a hejtman JČ kraje za přítomnosti asi 250 významných hudebních a kulturních celebrit z celé Evropy.

Co návštěvníci v zámku uvidí

Tento objekt je takový hybrid – hrad - zámek dohromady.

Celý objekt je v několika prohlídkových trasách přístupný veřejnosti. Celý zámek je rozsáhlou expozicí a největším a nejucelenějším muzeem Emy Destinnové – je procházkou celým jejím životem a dílem od narození, až po poslední dny jejího života na zámku ve Stráži nad Nežárkou.

Každý hrad a zámek mívá své zajímavosti i strašidla, je zde také něco takového

Často se lidé ptají, je-li to pravda nebo pověst, že E. Destinnová měla tajný východ ze své ložnice. My jim sdělujeme - přijděte se podívat na zámek, takovýto tajný východ tady opravdu je.

Také jsme objevili a zpřístupnili hradní sklepení mučírnu, šatlavu pro zločince a dokonce návštěvníci mohou projít tajnou hradní únikovou chodbou k řece Nežárce.

V hradní věži nad hladomornou je zpřístupněna i černá místnost – věštírna, kde se Ema Destinnové se svými přáteli někdy scházeli, věštili zde a vyvolávali duchy. Věštírna je nyní stejná jako v době E.D. Je zde černá paní, černý nábytek, věštící koule i kostlivec, kterému říkala Ivánek.

Byl také zpracován rozsáhlý hudební projekt významných koncertů pod názvem ZÁMEK PLNÝ HUDBY. V novém, krásném koncertním sále vystupují špičkoví umělci z celého světa. O tyto exponované koncerty je mimořádný zájem. Nad celým hudebním cyklem převzal záštitu hejtman JČ kraje.

Bude zpřístupněna výstava o životě a díle operní pěvkyně Jarmily Novotné, žačky a pokračovatelky Emy Destinnové, která také šířila slávu ČR v Mertopolitní opeře v New Yorku.

Těšíme se na setkání na hradě a zámku ve Stráži nad Nežárkou, nebo u kávy v nově otevřené stylové hradní kavárně.

Tipy na výlet

Ve Stráži nad Nežárkou najdete starý židovský hřbitov. Nedaleko odsud jsou skromné zbytky zaniklé tvrze Lásenice. U obce Hatín je k vidění lovecký zámek Jemčina.

Ubytovat se můžete přímo ve Stráži nad Nežárkou.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete