Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Světec

Světec

Barokní zámek Světec stojí ve stejnojmenné obci nedaleko města Bílina v oblasti Krušných hor.Historie zámkuZámek ve Světci dal vystavět pražský arcibiskup hrabě Jan Josef Breuner kolem roku 1708. Byl vystavěn patrně na místě původního kláštera Kanovnic Božího hrobu (ženská větev řádu Křížovníků s červeným křížem, která měla u nás jediný konvent právě ve Světci). Při sídle nechal zřídit nevelký zá…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Světec
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Teplice
Obec
Světec
Telefon

Barokní zámek Světec stojí ve stejnojmenné obci nedaleko města Bílina v oblasti Krušných hor.

Historie zámku

Zámek ve Světci dal vystavět pražský arcibiskup hrabě Jan Josef Breuner kolem roku 1708. Byl vystavěn patrně na místě původního kláštera Kanovnic Božího hrobu (ženská větev řádu Křížovníků s červeným křížem, která měla u nás jediný konvent právě ve Světci). Při sídle nechal zřídit nevelký zámecký park, který byl později rozšířen za arcibiskupa Viléma Florentina Salma. Na největším zkrášlení zámku se podílel v 1. polovině 19. století arcibiskup Alois Josef Schrenk. Po něm byla také pojmenována blízká Aloisova výšina, kde stávala rozhledna spojená se zámkem promenádou.

Podoba zámku

Zámek ve Světci je jednokřídlá dvoupatrová budova, uvnitř se dvěma barokními schodišti. Na jižní straně přiléhá k původně románskému kostelu sv. Jakuba Většího z doby kolem roku 1200, který nese i prvky gotiky i baroka. V roce 2003 prošel zámek rekonstrukcí. Dnes na světeckém zámku sídlí obecní úřad, byla v něm též instalována pamětní síň malíře a grafika Vojtěcha Preissiga, který se ve Světci narodil roku 1873 a byl umučen v roce 1944 v Dachau. Objekt je přístupný příležitostně.

Tipy na výlet

Vydat se můžete třeba na barokní zámek Bílina nebo na přírodní památku Bořeň nebo na zříceninu hradu Kostomlaty pod Milešovkou. Za návštěvu jistě stojí i barokní zámek Duchcov.

Ubytovat se můžete přímo v Bílině.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete