Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Židlochovice

Židlochovice

Státní zámek Židlochovice patří k nejzachovalejším zámkům Evropy a společně s historickými bažantnicemi a oborami pro vysokou zvěř vytváří ojedinělý lovecký komplex, navazující na staletou mysliveckou tradici tohoto území. Zámek stojí přímo ve městě Židlochovice. Historie zámku Na místě reprezentativního zámku stávala ve 14. století vodní tvrz, vybudovaná na jantarové stezce, spojující Středomoří…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Židlochovice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Židlochovice
Telefon

Fotogalerie k článku

Státní zámek Židlochovice patří k nejzachovalejším zámkům Evropy a společně s historickými bažantnicemi a oborami pro vysokou zvěř vytváří ojedinělý lovecký komplex, navazující na staletou mysliveckou tradici tohoto území. Zámek stojí přímo ve městě Židlochovice.

Historie zámku

Na místě reprezentativního zámku stávala ve 14. století vodní tvrz, vybudovaná na jantarové stezce, spojující Středomoří s baltským pobřežím. V roce 1570 nechal Fridrich ze Žerotína tvrz přestavět v renesanční zámek. Za třicetileté války sídlo značně utrpělo, po polovině 17. století jej proto Valdštejnové opravili a barokně upravili. Zámek si však i nadále udržel pevnostní charakter. Za hraběte Sientzendorfa byla v letech 1722 - 1728 provedena vrcholně barokní přestavba.

V roce 1743 přechází panství Židlochovice do vlastnictví Dietrichštejnů. Dochovanou klasicistní podobu zámku nejvíce ovlivnil arcivévoda Fridrich Habsburský, který vlastnil zámek v letech 1895 -1918. V této době byly v Židlochovicích organizovány velkolepé hony na drobnou zvěř a do interiéru zámku dovážel majitel a jeho rodina trofeje zvěře, ulovené na území celého Rakouska-Uherska. V roce 1919 byl zámek zestátněn a sloužil reprezentativním účelům Československé republiky, jako letní sídlo jej využíval také prezident T.G.Masaryk. Jeho pobyty připomíná pamětní deska při vchodu do zámeckého parku, který se rozléhá kolem zámku.

Zámecký park, jehož plán vypracoval francouzský zahradní architekt Charboniér kolem roku 1708. Je parkem anglického typu s velkým množstvím starších domácích i cizokrajných stromů. Je celoročně přístupný veřejnosti a je zde možno vidět muflony a jeleny sika. V parku se nachází také památná lavička básníka Petra Bezruče, který zde rád odpočíval při svých návštěvách města.

Zámek dnes

V současnosti patří zámek státnímu podniku Lesy České republiky a vedle ubytovacích a stravovacích služeb nabízí především moderní konferenční centrum a lovecké vyžití. Pro příjemný pobyt hostů je připravena lovecká jídelna, růžový salónek a hlavní společenský sál, které doplňují zámecká obrazárna a expozice současných významných trofejí zvěře.

Tipy na výlet

Nedaleko Židlochovic najdete rozhlednu Akátová věž, zámek Těšany nebo expozici kovářství a kolařství. V Dolních Kounicích najdeme opevněný renesanční zámek, synagogu a židovský hřbitov. V nedalekých Ivančicích na vás čeká renesanční zámek, o něco dál rovněž renesanční zámek Hrubšice, zámek Leopoldsruhe nebo renesanční zámek Oslavany.

Ubytovat se můžete v nedalekých Vojkovicích nebo přímo v Brně.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Železo v Železném aneb setkání ková…

03.08.2024 - 03.08.2024
Železné

Vyhlášený minifestival Železo v Železném, aneb setkání kovářů u piva. Máte rádi řemesla? A co pivo? Říká se „Co Čech to…

Strach v Permoniu 2024 - Oslavany

17.08.2024 - 17.08.2024
Permonium® - zábavní…

Noční týmová hra v hororové atmosféře.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete