Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Žinkovy

Žinkovy

Ve městyse Žinkovy asi 8 km od města Nepomuku stojí na břehu Žinkovského rybníka překrásný pohádkový pseudoslohový zámek. Velkolepé zámecké sídlo dnes však není přístupné veřejnosti. Historie zámkuNa místě žinkovského zámku stávala původně vodní tvrz se dvěma obytnými staveními a obrannou věží. Jako rodové sídlo Drslaviců ze Žinkov byl připomínán již roku 1176. Ve 13. století založili Drslavici v…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Žinkovy
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-jih
Obec
Žinkovy
Telefon

Fotogalerie k článku

Ve městyse Žinkovy asi 8 km od města Nepomuku stojí na břehu Žinkovského rybníka překrásný pohádkový pseudoslohový zámek. Velkolepé zámecké sídlo dnes však není přístupné veřejnosti.

Historie zámku

Na místě žinkovského zámku stávala původně vodní tvrz se dvěma obytnými staveními a obrannou věží. Jako rodové sídlo Drslaviců ze Žinkov byl připomínán již roku 1176. Ve 13. století založili Drslavici východně odtud na skalním ostrohu nový hrad zvaný Potštejn. Starý hrad byl roku 1679 přestavěn pány z Klenové na trojkřídlý renesanční zámek, později upravovaný hraběcím rodem Vrtbů v barokním stylu. V roce 1883 koupil zámek hrabě Jan z Harrachu, který jej dal opravit a k severnímu křídlu přistavěl novou budovu.

Již v roce 1897 koupil Žinkovy vídeňský architekt Karl von Wessely. Vnější podoba zámku získala nedlouho poté malebnou pseudoslohovou podobu s arkýři, štíty a věžemi. Přestavba proběhla podle plánů vídeňské stavební kanceláře Helmer a Fellner. Při této historizující úpravě získal zámek podobu půvabného romantického šlechtického sídla. Pozdější úpravy ještě proběhly v roce 1916, kdy zámek vlastnil podnikatel Karel Škoda. Po roce 1948 sloužil zámek jako zotavovna. Dnes je zámecký komplex v soukromých rukou a čeká jej proměna v luxusní hotel. Okolí žinkovského zámku situovaného na břehu romantického rybníka a přístupné zámecké zahrady jsou krásným místem pro romantické procházky a relax. Zajímavostí je, že zámek je z každé strany jiný, jako by se jednalo o různé, v souladu propojené objekty.

Tipy na výlet

V nedalekém Nepomuku si můžete prohlédnout chrám sv. Jana Nepomuckého, barokní zámek Zelená Hora nebo se projít přes červený most. Severně od Nepomuku najdete zříceninu kláštera v Klášteře.

Ubytovat se můžete v Klatovech.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete