Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Zruč nad Sázavou

Zruč nad Sázavou

První dochovaná písemná zmínka o Zruči nad Sázavou pochází z roku 1328, je však zcela jisté, že nejstarší osídlení je mnohem starší. Možná již templářští rytíři vybudovali na skále nad řekou Sázavou hrad střežící důležitou obchodní stezku. Původní dřevěnou tvrz časem nahradila kamenná stavba, která se později přeměnila z hradu na zámek.Do jeho historie se zapsalo několik významných rodů – mocní a…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Infocentrum, Zámek 1, Zruč nad Sázavou, 285 22, Zruč nad Sázavou
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kutná Hora
Obec
Zruč nad Sázavou

Fotogalerie k článku

První dochovaná písemná zmínka o Zruči nad Sázavou pochází z roku 1328, je však zcela jisté, že nejstarší osídlení je mnohem starší. Možná již templářští rytíři vybudovali na skále nad řekou Sázavou hrad střežící důležitou obchodní stezku. Původní dřevěnou tvrz časem nahradila kamenná stavba, která se později přeměnila z hradu na zámek.

Do jeho historie se zapsalo několik významných rodů – mocní a výbojní Kolowratové, Kalenicové, jejichž rodový erb tvoří, městský znak, Löwenthalové, kteří zřídili první zámecký park, a především Schebkové, kteří provedli přestavbu zručského zámku do dnešní podoby – architektonický klenot pozdního romantismu.

V roce 1948 byl zámek zkonfiskován a po roce 1989 vrácen potomkům posledního majitele, od roku 2003 je ve vlastnictví města. V letech 2006–2010 byl za pomoci evropských fondů nákladně rekonstruován a zpřístupněn veřejnosti

Návštěvní doba

Zámek je otevřen od konce dubna do konce září, každý den od 10 do 17 hodin s polední pauzou od 11:30 do 12:30.
Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, kde můžou vidět renovované interiéry, vystoupit na zámeckou věž nebo si prohlédnout výstavu v zámecké galerii.

V přízemí zámku se nachází stálá expozice Od verpánku k Baťovi, v podkroví pak Království panenek a medvídků. Nově nabízíme turistům možnost navštívit Kolowratskou věž, expozice Příběh řeky Sázavy nebo unikátní Vodácké muzeum.

Další zajímavosti v nejbližším okolí:

Tipem na výlet pro pěší turisty je návštěva nejvyššího bodu okolí severně od města, kde byla postavena 27 metrová rozhledna zvaná Babka.

K procházkám láká obnovený zámecký park s dvoukilometrovou naučnou stezkou a herními prvky pro děti. Pro děti je také určena historicko-zábavná stezka Miloty z Kolowrat, která se nese v duchu výchovy mladých rytířů. Ve střední části zámeckého parku, konkrétně za altánem s jezírkem, si mohou návštěvníci prohlédnout unikátní psí hřbitov.

Dále se ve Zruči nad Sázavou nachází kostel Povýšení sv. Kříže, Evangelický kostel či hřbitovní kaple sv. Jakuba Většího.



Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete