Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Židovský hřbitov Chodová Planá

Chodová Planá

Starý židovský hřbitov se nachází v bývalém zámeckém parku téměř v centru obce. Dovede nás k němu cesta z parkoviště od restaurace nacházející se ve skále pod pivovarem. Z konce parkoviště vpravo, po cca 80 m dorazíme k pahorku, který cesta obchází a na kterém se zbytky hřbitova nacházejí.Hřbitov byl údajně založen v 15. století, ale doložen je teprve v první polovině 18. století. Pohřby se zde k…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Chodová Planá
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Tachov
Obec
Chodová Planá
Telefon

Fotogalerie k článku

Starý židovský hřbitov se nachází v bývalém zámeckém parku téměř v centru obce. Dovede nás k němu cesta z parkoviště od restaurace nacházející se ve skále pod pivovarem. Z konce parkoviště vpravo, po cca 80 m dorazíme k pahorku, který cesta obchází a na kterém se zbytky hřbitova nacházejí.

Hřbitov byl údajně založen v 15. století, ale doložen je teprve v první polovině 18. století. Pohřby se zde konaly až do konce 19. století. Za druhé světové války byl hřbitov zpustošen. Dnes se na ploše 1.393 m2 nachází něco okolo 100 náhrobků od roku 1735. Ohradní zeď byla zbořena a hřbitov je tak volně přístupný.

Na jižním okraji obce, zhruba 100 m od městského hřbitova se nachází ještě nový židovský hřbitov, který byl založen v roce 1890, tedy po ukončení činnosti starého hřbitova. I tento hřbitov byl zdevastován nacisty a v roce 1950 byla zbořena obřadní síň s maurskými prvky, na konci 90. let 20. století prošel hřbitov rekonstrukcí. Dnes je zde dochováno okolo 120 náhrobků.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete