Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Židovský hřbitov Zbraslavice

Zbraslavice

Nový židovský hřbitov (starý zanikl koncem 18. století) se nachází přibližně 800 m severně od centra obce v chatařské kolonii. Z obce je potřeba se vydat směrem do Katřinek, cca 200 m za železničním přejezdem odbočit vpravo do chatařské kolonie, kde se ve svahu nachází.Založen byl zřejmě na konci 18. století, za druhé světové války byla jeho ohradní zeď z větší části rozebrána a část náhrobků odv…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Zbraslavice
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kutná Hora
Obec
Zbraslavice
Telefon

Fotogalerie k článku

Nový židovský hřbitov (starý zanikl koncem 18. století) se nachází přibližně 800 m severně od centra obce v chatařské kolonii. Z obce je potřeba se vydat směrem do Katřinek, cca 200 m za železničním přejezdem odbočit vpravo do chatařské kolonie, kde se ve svahu nachází.

Založen byl zřejmě na konci 18. století, za druhé světové války byla jeho ohradní zeď z větší části rozebrána a část náhrobků odvezena. Dnes se na ploše o 3.993 m2 nachází asi 150 náhrobků z období od počátku 19. století do roku 1932. Vzhledem k tomu, že je ohradní zeď velmi narušená je hřbitov volně přístupný, na druhou stranu také alespoň trochu udržovaný.
V obci se nacházela synagoga postavená roku 1832 na místě původní dřevěné synagogy. V roce 1940 byla prodána a do dnešní doby se zachovaly jen velmi nepatrné zbytky obvodového zdiva.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete