Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Znojemský hrad

Znojmo

Významný přemyslovský hrad, přestavěný později na zámek a pivovar, stojí na ostrožně v jihozápadním cípu středověké části města Znojma. Expozice Jihomoravského muzea zde jsoucí jsou přístupné, stejně jako známá rotunda sv. Kateřiny, v otevíracích hodinách.Historie hraduDřevohlinitý hrad, předchůdce svého kamenného potomka, vznikl již na počátku 11. století po připojení Moravy k českému knížectví.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Znojmo
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Znojmo
Telefon

Fotogalerie k článku

Významný přemyslovský hrad, přestavěný později na zámek a pivovar, stojí na ostrožně v jihozápadním cípu středověké části města Znojma. Expozice Jihomoravského muzea zde jsoucí jsou přístupné, stejně jako známá rotunda sv. Kateřiny, v otevíracích hodinách.

Historie hradu

Dřevohlinitý hrad, předchůdce svého kamenného potomka, vznikl již na počátku 11. století po připojení Moravy k českému knížectví. Po vyčlenění samostatného znojemského údělu roku 1092 se hrad stal jeho správním, politickým a vojenským sídlem, a proto byl důkladně upraven a zčásti již vybudován z kamene. Na přelomu 12. a 13. století pak došlo k přestavbě na vrcholně středověký hrad. Znojemský hrad byl po dlouhá staletí královským majetkem. Počátkem 15. století se jej zmocnili stoupenci moravského markraběte Prokopa pod vedením Jana Sokola z Lamberka a Hynka Suchého Čerta z Jevišovic, kteří v roce 1404 odolali dobývání hradu vojskem vévody Albrechta a krále Zikmunda. V husitském období bylo Znojmo katolické.

Po husitských válkách začal být znojemský hrad zastavován. Prvním zástavním majitelem se roku 1439 stal Albrecht z Leskovce. Zástavní majitelé se často střídali. Ve vlně konfiskací po bitvě na Bílé hoře o hrad přišel Zdeněk z Roupova. Roku 1645 jej poničili Švédové. Až do 18. století byl hrad pouze udržován a dokonce i předhradí zůstávalo volné, pěstovala se na něm vinná réva. V roce 1710 se jedinými majiteli hradu stali bratři z Deblína, za nichž proběhla výrazná barokní přestavba, dokončená roku 1732. Město Znojmo od pánů z Deblína získalo část hradu včetně prostoru okolo rotundy sv. Kateřiny a vystavělo zde pivovar. Původní hradní jádro pak bylo přestavěno na barokní zámek. V roce 1784 zemřel poslední potomek pánů z Deblína a ze zámku se stal vojenský lazaret. Od roku 1865 je majitelem celého areálu město Znojmo, které sem postupně přemístilo Jihomoravské muzeum.

Podoba hradu

Stavení vývoj znojemského hradu je v počátcích zahalen tajemstvím. Nejstarší stavbou zde dosud jsoucí je rotunda sv. Kateřiny s nástěnnými malbami – galerií Přemyslovců – z roku 1134. Vrcholně gotický hrad zaujímal konec ostrožny, oddělený do skály vylámaným příkopem. Hradní jádro tvořil soubor válcové věže, paláce a románské kaple s protáhlou apsidou. Počátkem 13. století také vznikla osmiboká tzv. Loupežná věž u vstupu do předhradí, která byla dlouhá desetiletí považována za nejstarší objekt hradu. Zřítila se roku 1892. Pozdně gotické a renesanční úpravy hradu nebyly příliš výrazné. Dnešní podobu znojemskému sídlu dala barokní přestavba v první polovině 18. století, o níž je psáno výše. Později byly jen klasicistně upraveny fasády.

Tipy na výlet

Ve městě najdete také Památník Prokopa Diviše, dominikánský klášter, děkanský chrám sv. Mikuláše, kapucínský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele nebo zámek Znojmo. V Hlubokých Mašůvkách najdete kostel Navštívení Panny Marie. Navštívit můžete také zříceninu hradu Lepikus, rotundu Nanebevzetí Panny Marie, zámek Plaveč, zámek Jevišovice a vodní nádrž Jevišovice.

Ubytovat se můžete hned ve Znojmě.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

JAROVÍN Znojmo 2024

03.05.2024 - 03.05.2024
Znojmo

NEJVĚTŠÍ DEGUSTACE FRIZZANTE A RŮŽOVÝCH VÍN V ČESKÉ REPUBLICE. AKCE SE KONÁ V PŘEDVEČER PŘEDSTAVENÍ NOVÝCH VÍN VOC…

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete